Shovelchauffeur veroordeeld na verwonden agenten en slopen hek bij Zuiderpark

Het boerenprotest in het Zuiderpark, een aantal weken geleden.
Het boerenprotest in het Zuiderpark, een aantal weken geleden. © ANP
DEN HAAG - Johan R. krijgt vier weken celstraf voor zijn acties bij het boerenprotest in het Zuiderpark. Daarvan zijn twee weken voorwaardelijk en die heeft R. al in voorarrest uitgezeten, waardoor hij niet terug hoeft naar de cel. De shovelchauffeur gaf in de rechtbank toe dat hij het 'beroemde' hekje in het Zuiderpark uit de grond heeft getild, om toegang te krijgen tot het terrein. Hij deed dat naar eigen zeggen 'vakkundig' en kwam niet naar Den Haag voor agressie of om dingen stuk te maken.
R. wordt verdacht van vernieling, verzet bij zijn aanhouding, mishandeling en bedreiging. Hij nam naar eigen zeggen het 'weloverwogen besluit om het hekje aan de kant te zetten en later weer te herstellen'. Het hekje zou volgens de chauffeur inmiddels ook alweer hersteld zijn door zijn vrienden.
De verdachte werd kort na zijn actie aangehouden. Daarbij zouden twee agenten lichtgewond zijn geraakt, omdat R. zich verzette. Volgens R. werd bij de aanhouding 'excessief geweld gebruikt' en is hij 'ontvoerd'. 'Ik ben van achteren neergesabeld en aangevallen door een groep Romeo's', zei hij. 'Ik ondervind er nu nog dagelijks de zware en fysieke schade van.'

'Ik heb geprobeerd mijn vrijheid terug te winnen'

Tijdens de zitting werden beelden vertoond van de aanhouding. Daarbij gebruikten agenten onder meer pepperspray en een wapenstok. Het verzet dat R. zou hebben gepleegd was volgens hem ter verdediging. 'Ik heb absoluut geprobeerd om iets van mijn vrijheid terug te winnen en dat is niet gelukt.'
Hij zegt zo te hebben gereageerd omdat hij ooit is bedreigd met een pistool. In reactie op de vertoonde beelden zei R.: 'Dit doet pijn.' Na de aanhouding zou R. in het politiebusje agenten hebben bedreigd. Zo zou hij hebben gezegd dat hij de agenten thuis op gaat zoeken.

Weer op vrije voeten

Voor zijn acties krijgt de shovelchauffeur vier weken celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Het voorarrest van R. duurde overigens al twee weken. Dat betekent dat hij niet meer terug hoeft naar de gevangenis in Alphen aan den Rijn.