Verwarring door seksclub en kerkgebouw met zelfde naam: 'Vragen of ze met z'n drieën mogen komen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
MONSTER - Bij de naam Fata Morgana denken de meeste mensen aan de beroemde attractie in De Efteling. Maar er is ook een kerkgebouw annex cultureel centrum in Monster met die naam én er is een parenclub in Muiden die zo heet. En dat leidt bij bellers die wel in zijn voor een spannende avond voor volwassenen soms tot verwarring, waardoor ze per abuis naar het Westland bellen.
Nico Meijer, de beheerder van Fata Morgana in Monster kan er wel om gniffelen, als we het verhaal dat ons ter ore komt bij hem verifiëren. Wordt hij inderdaad vaker gebeld met vragen over de seksclub? 'Dat klopt wel ja', klinkt het vrolijk. 'Dat gebeurt met enige regelmaat.'
Fata Morgana is een verenigingsgebouw van de naastgelegen katholieke kerk, legt hij uit. 'De carnavalsvereniging die hier zat, heette de FM'ers. Nee, niet te verwarren met SM'ers. En de muziekvereniging heet Fier Monster, dus van alles met FM. En zo kwamen we ooit op de naam Fata Morgana.' Betekenis: luchtspiegeling, uit het Italiaans.

Echtpaar doet het voor

Het gebouw bestaat al een jaar of vijftig. Van enige zaken die tot rode oortjes kunnen leiden, is geen sprake, bezweert Meijer. 'Er gebeuren hier wel dingen met paren, maar dan gaat het om stijldansen. En die lessen worden ook nog eens gegeven door een echtpaar, die doen alles voor, dat wel', lacht hij. 'Verder treden hier bandjes op. En vanmiddag was er nog een bijeenkomst van de Zonnebloem.'
Fata Morgana in Monster, met op de achtergrond de kerktoren
Fata Morgana in Monster, met op de achtergrond de kerktoren © Omroep West
Hij vindt de verwarring wel grappig. 'Ja joh, mijn 06-nummer staat erbij op internet. Dan bellen ze om te vragen wanneer de parenparty is, of ik vanavond open ben, of dat ze met zijn drieën mogen komen. Dan heb ik al gauw door dat ze de verkeerde hebben gebeld.'

Parenclub heeft hotline

Bij parenclub Fata Morgana in Muiden, ruim tachtig kilometer verderop, hebben ze eigenlijk geen tijd om Omroep West te woord te staan. 'We zijn nu open en er zitten al een paar telefoontjes achter', zegt een man aan de telefoon, die verder anoniem wil blijven. Telefoontjes voor het cultureel centrum in Monster krijgen ze volgens hem niet bij 'dé erotische oase in het hart van Nederland', zoals op hun website staat.
De toegangspoort tot de club in Muiden
De toegangspoort tot de club in Muiden © Google Streetview
Zijn zaak bestaat dit weekeinde precies 23 jaar en het is blijkbaar na al die jaren nog steeds gezellig druk, want ook als we desgevraagd later terugbellen moeten we het gesprek beperken tot een vluggertje. Een schril contrast met Nico Meijer. Die vertelt ons rustig dat hij eigenlijk wel nieuwsgierig is na al die telefoontjes. Wat gebeurt daar toch in Muiden?

'Gewoon betalen'

'Ik heb weleens op hun website gekeken', erkent hij. 'Maar ik ben er nog nooit geweest. Of ik zelf een partner heb? Jazeker, ik ben al 35 jaar getrouwd. Maar zo'n bezoekje moet ik wel even met mijn vrouw overleggen dan', zegt de Westlander olijk.
Meijer mag best komen kijken, riposteert de man in Muiden. 'Maar dan moet hij wel betalen. We zijn gewoon een bedrijf. En dat verhaal van die telefoontjes vind ik verder niet zo boeiend. Het interesseert mij niet, ook niet als de Efteling telefoontjes krijgt.'

De Choorstraat is niet vies

Nieuwsgierig naar zijn naamgenoot in Monster is hij niet. En daar wil de man het graag bij laten. In Monster kunnen ze er dus een stuk meer om lachen. 'Ik vertel het verhaal wel eens op verjaardagen, waarschijnlijk is het zo bij Omroep West terecht gekomen. Ik vind het wel grappig, noem ze zelfs met een knipoog onze dependance en we denken er niet over de naam te veranderen', zegt de beheerder van het gebouw dat vroeger werd gebruikt voor doopfeesten en andere kerkelijke zaken.
Dit is een heel kuis straatnaambord
Dit is een heel kuis straatnaambord © Omroep West
Tot slot nog een pikant detail: het gebouw ligt aan de Choorstraat, die door iedereen als Goorstraat wordt uitgesproken. Ook dat is weinig kinky, blijkt uit de verklaring van Nico Meijer. 'Die c-h spreek je uit als een k. Het is dus eigenlijk koorstraat, genoemd naar het koor.' En dat heeft dan weer niks met zingen te maken, maar met het gebouw. Een koor is namelijk de ruimte in een kerkgebouw waar zich het hoofaltaar bevindt.