Stichting Donorkind sleept zaaddonor die vader is van honderden kinderen voor rechter

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Stichting Donorkind en een moeder beginnen een rechtszaak tegen een 41-jarige man uit Den Haag die over de hele wereld honderden kinderen heeft verwekt. De stichting en de moeder willen dat de rechter de man verbiedt nog langer donor te zijn. Maandag moet duidelijk worden wanneer de zaak dient.
Ties van der Meer van de Stichting Donorkind laat weten dat de donor zich bij klinieken in binnen- en buitenland en op platforms aanbiedt als donor. 'In 2017 meldde de beroepsvereniging van gynaecologen NVOG al dat de donor bij Nederlandse klinieken 102 kinderen had verwekt', zegt Van der Meer. 'Ik ga ervan uit dat hij wereldwijd de verwekker is van meer dan vijfhonderd kinderen.'
Van der Meer legt uit dat het voor kinderen van een donor mentaal heel zwaar kan zijn als hun biologische vader veel kinderen heeft verwekt. 'Het is heel belastend als je veel halfbroers of halfzusters hebt. Hoe moet je die contacten onderhouden?' Ook wijst hij erop dat het biologisch gevaarlijk is als mensen met elkaar een relatie krijgen, zonder dat ze weten dat ze met elkaar verwant zijn.

Maximaal 25 kinderen

In Nederland is anoniem doneren sinds 2004 verboden en mogen er maximaal 25 kinderen voortkomen uit het zaad van een donor, om te voorkomen dat halfbroers- en zussen ongewis relaties met elkaar aangaan, met een groter risico op erfelijke afwijkingen bij hun eigen kinderen, schrijft de NOS.
Sindsdien worden namen van donoren geregistreerd, zodat kinderen later op zoek kunnen gaan naar hun biologische vader. Ze krijgen die gegevens overigens pas als ze zestien zijn.

'Hij schendt overeenkomsten'

De Stichting Donorkind heeft contact met meerdere moeders die kinderen hebben van de 41-jarige Hagenaar en die willen dat hij gedwongen wordt te stoppen als donor. 'Een van de moeders heeft besloten een kort geding tegen hem aan te spannen', zegt Van der Meer. Maandag wordt waarschijnlijk duidelijk wanneer dit zal dienen. De Hagenaar is op dit moment niet in Nederland, laat Van der Meer weten.
Volgens advocaat van de stichting en de moeder, Mark de Hek, handelt de donor onrechtmatig: 'Deze handelwijze is gevaarlijk voor het mentale welzijn en de gezondheid van donorkinderen. Door zijn voortplantingsdrang de voorkeur te geven, handelt de donor onrechtmatig. Daarnaast schendt hij de overeenkomsten met de klinieken en met de wensouders, want zij vertrouwden op zijn toezegging dat hij maximaal 25 kinderen zou verwekken', zegt hij tegen de NOS. De omroep heeft via social media contact gezocht met de man, maar daar heeft hij niet op gereageerd.