Plastic zakken, blikjes en duizenden peuken drijven in zee: 'Het is dweilen met de kraan open'

Vrijwilligers waren tot 18.00 op het strand bezig om plastic te prikken.
Vrijwilligers waren tot 18.00 op het strand bezig om plastic te prikken. © Omroep West
REGIO - Vrijwilligers steken zondag de handen uit de mouwen voor de veertiende editie van de Eneco Beach Clean Up. Op zeker 26 locaties langs de Nederlandse- en Belgische kust is het mogelijk om mee te helpen met het opruimen van zwerfafval. 'Zolang het nodig is, blijven we opruimen', zegt initiatiefnemer Sven Fransen. In Scheveningen werd in totaal 800 kilo aan troep opgeruimd.
'Het voelt als dweilen met de kraan open', zegt een vrijwilliger op het strand van Scheveningen. 'Op het eerste gezicht lijkt het alsof er weinig afval op het strand ligt, maar als je gaat zoeken zie je pas hoeveel troep er tussen het zand ligt', vertelt een van de afvalprikkende vrijwilligers.
Maica Levenbach, eigenaar van surfschool Surf's Cool, haalt dagelijks een vuilniszak met afval van het strand. 'Vooral op dagen dat het mooi weer is blijft er veel troep liggen, dat door de wind uiteindelijk weer in zee terecht komt.' Levenbach grapt dat hij tijdens zijn surflessen vuilniszakken aan afval zou kunnen vullen. 'Soms nemen we wel een tas mee het water op of slepen we na een les zelfs een kapotte strandstoel het water uit. Maar de enorme hoeveelheid plasticzakken, blikjes en duizenden peuken, daar kan je niet tegenop. Ik word er echt een beetje droevig van.'
Luiers, peuken en plastic flessen: 'Als surfer lig je er gewoon tussen en dat is goor'
Levenbach ziet dat veel strandgangers zich niet bewust zijn van de hoeveelheid afval dat ze na een dagje strand achterlaten. 'Daarom is het goed dat er dit soort initiatieven zijn om iets aan dat bewustzijn te doen.' Levenbach ziet ook dat het helpt. 'Het strand ligt er nu in ieder geval beter bij dan vorig jaar.'
Elk jaar roepen Nederlandse en Belgische surfclubs en strandtenten vrijwilligers op om de eerste zondag van de lente mee te helpen met het schoonmaken van de stranden tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Om mensen te stimuleren mee te helpen, ontvangt de locatie die de meeste vrijwilligers naar het strand krijgt de Eneco Clean Beach Cup als prijs.

5000 kilo afval

Vorig jaar werd in totaal ruim 5000 kilo afval van het strand gehaald door 3000 vrijwilligers in Nederland en België. Behalve het opruimen van zwerfafval, heeft het jaarlijkse evenement het doel om bewustzijn te creëren over de effecten van zwerfafval op de stranden en in zee. Met name bij plastic afval, dat 'desastreuze gevolgen voor de gezondheid en biodiversiteit van stranden en oceanen heeft', meldt de organisatie.
Het verzamelde afval wordt gesorteerd in plastic tonnen
Het verzamelde afval wordt gesorteerd in plastic tonnen © Hilde Verweij
Ralph Groeneheijde zet zich met zijn organisatie TrashUre Hunt het hele hele jaar in om het strand zo schoon mogelijk te houden. Naast de Scheveningse pier staan op zijn terrein een handvol van zijn 'schatten' die zijn gevonden op het strand. 'Met de spullen die we vinden, maken we onze eigen kunstwerken', vertelt Groeneheijde. Een 'wensboom van hout, versierd met strandschepjes' en een kleurrijke vis die is opgebouwd uit flessendopjes sieren het terrein.
Eén van de gemaakte kunstwerken is een knikkerbaan, die kinderen een symbolisch beeld geeft van de weg die zwerfaval aflegt. 'De bedoeling is dat het kinderen bewust maakt hoe zwerfafval vanuit de stad uiteindelijk zelfs in de oceaan terecht kan komen', legt hij uit. 'Het is een laagdrempelige en tegelijkertijd leuke manier om dit kenbaar te maken.'