Standbeeld Rembrandt van Rijn geblinddoekt door internationale klimaatactiegroep

De ogen van Rembrandt van Rijn zijn afgedekt
De ogen van Rembrandt van Rijn zijn afgedekt © MediaTV
LEIDEN - Het standbeeld van schilder Rembrandt van Rijn in Leiden is in de nacht van zaterdag op zondag geblinddoekt door activisten van Scientist Rebellion. Om de handen van Van Rijn werd een bordje gehangen, met daarop een oproep om de wereldwijde klimaatproblematiek serieus te nemen.
Leden van de internationale actiegroep Scientist Rebellion hebben meerdere standbeelden in Nederland geblinddoekt. Naast het standbeeld van Rembrandt van Rijn in Leiden, zijn ook de ogen van het beeld van Spinoza naast het Amsterdamse stadhuis en die van Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam afgedekt. Standbeelden in meer dan tien landen zoals Australië en Denemarken is vannacht hetzelfde overkomen, zegt de actiegroep.
Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat. De groep wil met de actie machthebbers oproepen niet weg te kijken van de klimaatcrisis en ecologische ramp 'die ons voortbestaan bedreigt'. 'We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als wereldleiders ooit een standbeeld van zichzelf willen verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen', meldt een woordvoerder van de actiegroep.