Vragen en verdriet na fataal ongeluk met Porsches in Duitsland

De plaats van het fatale ongeluk in Duitsland
De plaats van het fatale ongeluk in Duitsland © ANP
VOORHOUT - Het auto-ongeluk in Duitsland waarbij zondagochtend vier Nederlanders omkwamen, leidt tot veel vragen en verdriet. Ook bij een stichting waarvoor twee van de slachtoffers, onder wie een man van 42 uit Voorhout, vrijwilligerswerk deden. 'We zijn enorm geschrokken', zegt voorzitter Jacco Brand.
Bij het ongeluk kwamen een vrouw van 37 en drie mannen van 39, 42 en 56 jaar om het leven. De 42-jarige man uit Voorhout en de 39-jarige man uit Nieuwegein stelden als vrijwilliger regelmatig hun auto beschikbaar voor ritjes met zieke kinderen. 'Het waren allebei autoliefhebbers in de bloei van hun leven', zegt Brand van de stichting Dag met een Lach tegen de NOS. De organisatie, die niet betrokken is bij de fatale rit, spreekt van een gitzwarte dag.
De Duitse politie heeft nog geen nieuwe informatie over het onderzoek en zoekt uit hoe het kan dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten. Wel is inmiddels bekend dat een persoon die lichtgewond raakte bij het ongeval ook een Nederlander is. Het gaat om de bijrijder van de auto die als laatste is gecrasht. De hoop bestaat dat deze persoon meer kan vertellen over de toedracht.

Mogelijk gevolg van nat wegdek

Bij het ongeluk op de A3, net over de Duitse grens bij Emmerich, waren drie Porsches betrokken. De automobilisten deden mee aan een rit van 9Miles, een organisatie in Purmerend voor autofans. Aan de rit deden volgens Brand meer vrijwilligers van Dag met een Lach mee. Vermoedelijk kwam de eerste auto in een slip als gevolg van het natte wegdek. De 42-jarige bestuurder en 37-jarige bijrijder glipten door de vangrail en kwamen in een greppel terecht.
De automobilist uit Nieuwegein (39) zou het tweetal te hulp zijn geschoten. Hij parkeerde zijn auto op de vluchtstrook. Al dan niet met zijn hulp lukte het de man en vrouw om uit de auto te komen. Toen ze allemaal op de vluchtstrook stonden, kwam de 56-jarige bestuurder aanrijden.

Grip op de weg

Door nog onbekende oorzaak verloor ook die bestuurder met zijn Porsche zijn grip op de weg. Vervolgens kwam hij in botsing met het drietal. De vrouw en 39-jarige man waren op slag dood, de anderen bezweken later aan hun verwondingen.
Jacco Brand noemt het een 'freak accident'. 'Er gaat iets mis en dan gaat vervolgens ook alles volledig fout. Het is afschuwelijk als je zoiets ziet', verwijst hij naar de mensen die langs het ongeluk zijn gereden. De politie zei gisteren dat de twee auto's mogelijk hun snelheid niet hebben aangepast aan het natte wegdek. Er zijn geen aanwijzingen voor een race, of drank- of drugsgebruik.

Wachten met oordeel

Hoewel het ongeval nog wordt onderzocht, wordt er op sociale media volop gespeculeerd over wat er is gebeurd. Nabestaanden roepen op om te wachten met een oordeel. 'Je weet niet waar je het over hebt', reageert een vrouw op Twitter. Onze vriend overleed bij dat ongeluk. Hij zette zijn Porsche aan de kant om te helpen. Besef wat je schrijft.'