'Ongeëvenaarde humor' van De Bie wordt nooit vergeten, vijf leuke fragmenten op een rij

Kees van Kooten en Wim de Bie
Kees van Kooten en Wim de Bie © ANP
DEN HAAG - Tv-maker en Hagenaar Wim de Bie is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. De cabaretier en theaterschrijver was een geliefd icoon onder het Nederlands publiek. Samen met Kees van Kooten won hij veel mensen voor zich door grappige sketches en typetjes die tot de dag van vandaag nog nagedaan worden. Ze maakten ook een blijvende indruk op de koning, die door het duo Haags leerde. 'Den Haag verliest een van haar meest geliefde zonen. Een zwarte dag. Sterkte aan allen', reageert onder andere Sjaak Bral bedroefd.
De Bie en Van Kooten ontmoetten elkaar op het Dalton Lyceum aan de Aronskelkweg in Den Haag. Wat volgde was een jarenlange samenwerking met iconische sketches en typetjes tot gevolg. Op Facebook wordt massaal gerouwd om het overlijden van De Bie. 'De nog nooit geëvenaarde humor van Koot en Bie' en 'Wat een icoon, rust zacht', klinken een paar van de reacties.
Cabaretiers Marcel Verreck en Karel de Rooij en directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum spreken vol lof over de overleden cabaretier.
Marcel Verreck, Karel de Rooij en Aad Meinderts over de overleden Wim de Bie
Ook musicalster en regiogenoot Renée van Kooten reageert: 'Ach… de helft van het duo dat, alleen al door mijn achternaam, vanaf jongs af aan, een onuitwisbare en overweldigende en aanwezige indruk op me heeft gemaakt. Rust zacht.' 'VPRO, gecondoleerd met jullie verlies. Wat hij heeft betekend kan immers niet overschat worden', reageert ook actrice Sanne Wallis de Vries.
Wat De Bie aan het publiek nalaat is een oeuvre aan onvergetelijke televisie. De Vieze Man, moeder Carla en zoon Frank, Meneer Foppe en Jacobse en Van Es. Personages om nooit meer te vergeten. Jaren na dato zijn de personages van Van Kooten en De Bie nog altijd tijdloos. Daarom hebben we een paar van de leukste fragmenten op een rij gezet.

1 - De groenteman en zijn allochtone klant

Kees van Kooten kroop in de huid van Mehmet Pamuk, een man van Turkse komaf. Die wil verse groenten kopen bij de uiterst politiek correcte groenteman, gespeeld door Wim de Bie. Pamuk blijkt ineens beter Nederlands te spreken dan de autochtone groenteboer. En dat leverde opmerkelijke momenten op.

2 - De Vieze Man vraagt in de chocolaterie om een proefbonbonnetje

'Ik zou wel een bonbonnetje lusten', zegt De Vieze Man als hij de bonbonwinkel instapt. Van de verkoopster mag hij proeven en dat levert niet bepaald smakelijke beelden op.

3 - Oedipuscomplex of toch een andere frustratie? Moeder en zoon in de bocht

Carla en Frank van Putten zijn moeder en zoon. Frank wordt nogal door zijn moeder gedomineerd. Zij zou het liefst zien dat hij eindelijk aan de vrouw zou raken. Maar Frank zit daar duidelijk niet op te wachten en spreekt steeds de legendarische woorden: 'Nee moeder, ik heb geen vriendin. Daar ben ik voor behandeld.'

4 - De vieze man doet ook écht vies, in het bos nog wel

Twee karakters die natuurlijk niet mogen ontbreken: De Vieze Man en Meneer Foppe. Dit keer gaan de twee lekker wandelen in het bos. Maar dat loopt anders af dan je zou denken. Alleen voor mensen met een sterke maag!

5 - Oh nee, scheurgras! Deze tuin is nog niet winterklaar...

Het legendarische duo Jacobse en Van Es stippen we natuurlijk ook nog even aan. Deze niet al te snuggerige Haagse wannabe gangsters van toen zijn anno 2023 nog altijd leuk. Zeker als ze een oudere dame proberen neutronenkorrels aan te smeren, om zo haar tuin 'winterklaar te maken'.

Koning leerde Haags door Van Kooten en De Bie

Willem-Alexander vertelde eerder tegen journalist Wilfried de Jong dat hij vroeger werd gepest met zijn Baarnse accent. Om zo snel mogelijk Haags te leren keek hij op tv naar het Haagse komische duo Van Kooten en De Bie. 'Dankzij Van Kooten en De Bie kon ik binnen no time meedoen in de klas in Den Haag.'