Arbeidsinspectie sluit bouwplaatsen per direct vanwege gevaarlijke werksituaties

© ANP
REGIO - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft op vijf bouwplaatsen in de regio het werk stilgelegd. Het gaat om een bouwterrein in Hoogmade, Zevenhuizen, Noordwijk en om twee plekken in Leiden. Vanwege gevaarlijke overtredingen op de bouwplaatsen heeft de inspecteur de bouwplaatsen moeten sluiten.
In totaal werden er vorige week donderdag 200 plekken in heel Nederland gecontroleerd. Op maar liefst 140 bouwplaatsen moest de inspecteur de werkzaamheden stilleggen vanwege overtredingen. 'Het gaat dan om onveilig ingerichte werkplaatsen of direct valgevaar', laat een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie weten. 'Op de bouwplaatsen ontbrak het bijvoorbeeld aan een steiger, een stelling, dakrandbeveiliging, leuningen of werknemers die niet gezekerd waren op hoogte', legt hij uit.
De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de overtredingen kunnen binnenkort een boete verwachten. 'Maar een aantal bedrijven heeft alleen een waarschuwing gekregen. Dan zagen inspecteurs bijvoorbeeld wel een gevaarlijke werkplek, maar geen situatie met direct gevaar', voegt de woordvoerder toe.

Opnieuw controle

Wanneer de werkzaamheden op de gesloten bouwplaatsen weer worden hervat, is niet bekend. 'Dat mag pas als bedrijven kunnen aantonen dat de situatie veilig is en ze voldoende maatregelen daarvoor hebben genomen', vertelt de woordvoerder. 'Daarna moeten ze contact opnemen met de inspecteur en die zal vervolgens weer een bezoek brengen om te controleren of de situatie daadwerkelijk veilig is.'