Voetbalclubs zwaar aangeslagen door dood Floris en Roos: 'Een gitzwarte dag'

De voetbalclub deelde een foto van beiden
De voetbalclub deelde een foto van beiden © VV Foreholte
VOORHOUT - Voetbalvereniging VV Foreholte en FC Oegstgeest zijn in diepe rouw gedompeld door het zware ongeluk met drie Porsches in Duitsland, afgelopen zondag. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie Voorhouter Floris van Dam (42) en zijn vriendin Roos Bekkerin (37).
'We zijn een enorme kracht verloren binnen de vereniging', schrijft VV Foreholte op Facebook. 'Het verlies voor Foreholte valt echter volledig in het niet bij het grote verdriet voor de vier kinderen van Floris en Roos, hun ex-partners en alle andere nabestaanden. Onvoorstelbaar leed, waar wij alleen maar heel stil en nederig van kunnen worden.'
Floris en zijn partner zaten afgelopen zaterdag nog op de tribune en zagen hoe het eerste team drie punten veilig stelde 'en dit trots deelde op de socials', schrijft de club. Voor Foreholte speelde de Voorhouter een belangrijke rol buiten het voetbalveld, want voetballen kon hij naar eigen zeggen niet. Hij haalde sponsoren binnen en was betrokken bij de organisatie van veilingen voor de club.
'Vanuit zijn professie was hij voor Foreholte van groot belang in meerdere ingewikkelde verzekeringskwesties rondom bijvoorbeeld de kantine, de kleedkamers en de velden', schrijft het bestuur. 'Foreholte paste als een jas voor Floris en Floris droeg die jas met trots. Dank je wel Floris, het was mooi en heftig, maar je mocht helaas veel te kort bij ons blijven. We zullen je nooit vergeten!'
Ook groot verdriet is er bij FC Oegstgeest, waar de vader van Roos, Frans Bekkerin en haar zus Wendy een belangrijke rol spelen. Zij zijn volgens een bericht op de website van de club drijvende krachten binnen FC Oegstgeest. 'Met grote verslagenheid hebben we kennis genomen van dit verschrikkelijke ongeluk met verstrekkende gevolgen voor de familie Bekkerin. Wij wensen hen dan ook veel kracht en liefde toe in deze verschrikkelijke tijd', staat op de website. Alle vergaderingen waaraan zij deel zouden nemen zijn tot nader order geschorst.

Ongeluk net over de grens

Floris en Roos waren zondagochtend samen met bestuurders van twee andere Porsches betrokken bij een ongeluk bij Elten, net over de grens met Duitsland. Door nog onbekende oorzaak raakte de auto van Floris tijdens slecht weer van de weg en belandde in een greppel. Het tweetal wist, met behulp van de bestuurder van de tweede Porsche die was gestopt, op de vluchtstrook te komen. Toen ze daar stonden verloor de bestuurder van de derde Porsche de macht over het stuur en reed op hen in. Roos Bekkerin en de bestuurder van de tweede Porsche overleden ter plaatse, de beide andere bestuurders overleden korte tijd later aan hun verwondingen.
Uitgerekend op het dag van het overlijden van de clubleden werd het traditionele Edwin van der Sar-toernooi, vernoemd naar het bekendste oud-lid van de club, gehouden. Tijdens de finalewedstrijden kwam het verschrikkelijke nieuws binnen. 'Het is een gitzwarte dag geworden', sprak voorzitter Rogier Heijmans na afloop van het toernooi.

Kantine open

Beide voetbalclubs zijn in overleg met de nabestaanden over het herdenken van de slachtoffers van het ongeluk. VV Foreholte stelt woensdagavond in ieder geval de kantine open voor iedereen die Floris en Roos wil herdenken. Ook wordt daar een gedenkplek ingericht waar mensen een boodschap kunnen achterlaten.