Brandstichters Haagse parkeergarage jarenlang cel in

De brandweer had het vuur in zo'n drie kwartier geblust
De brandweer had het vuur in zo'n drie kwartier geblust © Regio15
DEN HAAG - De rechtbank heeft woensdag twee mannen van 19 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor opzettelijke brandstichting. Baran U. en Nurretin K. staken in de nacht van 1 op 2 september 2022 een auto in brand in een parkeergarage onder een flatgebouw aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag. De parkeergarage liep flinke schade op.
Een ruzie met één van de bewoners van de flat was voor de verdachten de aanleiding om een auto in brand te steken. Er zou een conflict zijn over een bedrag van 2500 euro. De twee mannen gingen in het bijzijn van een 15-jarige jongen in de nacht van 1 op 2 september op pad.
Uit camerabeelden van een nabijgelegen benzinestation is te zien hoe de 19-jarige mannen twee flessen aanmaakvloeistof, een jerrycan met vijf liter benzine en aanmaakblokjes kochten. Vervolgens reden ze met zijn drieën naar de parkeergarage. Baran U. beweerde op 15 maart in de rechtszaal dat de spullen gekocht waren voor een barbecue in het Wilhelminapark in Rijswijk en hij onschuldig was. De 15-jarige jongen bekende eerder al bij de politie. 'Het idee kwam van Baran, hij bepaalde wat er moest gebeuren', vertelde de minderjarige.
Van de drie auto's is niet veel meer over
Van de drie auto's is niet veel meer over © Regio15
Aangekomen in de garage stapten de 15-jarige jongen en één van de twee 19-jarige mannen uit. Zij goten vijf liter benzine over de auto heen en staken de auto in brand. Vervolgens sprintten ze terug naar de eigen auto en reden zij met gedoofde lichten weg. De rechtbank rekent de mannen de brandstichting zwaar aan en ook veroordeelt de rechtbank dat er een minderjarige jongen bij het misdrijf betrokken werd.
Met het in brand steken van de auto is er voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd. Daarnaast wordt het de verdachten aangerekend dat de brand midden in de nacht is gesticht. 'Dit is een tijdstip waarop, naar algemeen bekend is, de kans zeer groot is dat de bewoners van die woningen thuis zijn', zegt de rechtbank in de uitspraak. Er vielen geen gewonden.

Tientallen woningen ontruimd

Door de hoge vlammen en rookontwikkelingen moesten 36 woningen boven de garage worden ontruimd. Drie auto's gingen in vlammen op en er is schade aangericht aan het gebouw. De totale schade wordt geschat op een bedrag van vier ton.
Vijf personen vroegen tijdens de behandeling van de zaak om schadevergoeding, waarvan de rechtbank twee vorderingen toewees. De andere drie krijgen geen schadevergoeding, omdat er onvoldoende informatie werd overlegd. De zaak van de minderjarige jongen wordt achter besloten deuren behandeld.