Statushouders niet tevreden met flexwoning: weigeren contract te tekenen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - De statushouders die nu nog in een hotel in Rijswijk zitten, moeten daar weg. Ze kregen allemaal een flexwoning aangeboden, maar een deel van de statushouders is niet tevreden met die plek. Ze hebben daarom nog geen contract getekend om in de flexwoning te gaan wonen, terwijl ze zaterdag het hotel uit moeten.
Sinds eind november 2022 verblijven er 120 statushouders in hotel Best Western aan het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk. Daarnaast verblijven er nog zo'n tweehonderd Oekraïense vluchtelingen en 78 alleenstaande minderjarige asielzoekers in het hotel.
Een deel van die 120 statushouders heeft inmiddels een woning gekregen via woningcorporaties, maar voor 81 statushouders (38 huishoudens) geldt dat niet. Vrijdag kunnen zij de sleutel krijgen van de flexwoonlocatie aan de Lange Kleiweg in Rijswijk.

'Beeld van toekomst anders'

Een deel van de statushouders weigert echter naar de flexwoonlocatie te verhuizen, omdat ze andere verwachtingen hadden. 'Tijdens de gesprekken heeft een aantal statushouders aangegeven dat hun beeld van de toekomstige woning anders is en dat zij daarom het huurcontract niet willen tekenen', schrijft de gemeente.
De statushouders zouden in de veronderstelling zijn geweest dat ze na het verblijf in het hotel een reguliere sociale huurwoning zouden krijgen en niet naar een tijdelijke flexwoning zouden gaan. Ook waren ze bang door het verhuizen naar een flexwoning niet meer in aanmerking te komen voor een permanente woning.

Advocaten in de hand

De gemeente is in gesprek gegaan met de statushouders en heeft uitgelegd dat de flexwoning slechts een tussenoplossing is. Dat is niet voldoende voor een aantal statushouders die daarop een advocaat in hebben geschakeld. Ze hopen daarmee via een urgentieverklaring alsnog een sociale huurwoning te krijgen.
'Als reactie hierop is de gemeente ook genoodzaakt een advocaat in te schakelen', schrijft de burgemeester. Die advocaat heeft een brief gestuurd naar de statushouders: zij die het huurcontract niet willen tekenen, moeten rond 1 april 2023 het hotel verlaten, desnoods gedwongen. Drie huishoudens hebben alsnog het huurcontract getekend, de andere 34 nog niet.

Meerdere huishoudens voor rechter

Deze week zijn die 34 huishoudens gedagvaard om zich donderdag bij de rechtbank te melden voor een kort geding, tenzij ze alsnog het contract tekenden. Zeven huishoudens zijn overstag gegaan en hebben hun handtekening onder het contract gezet.
Voor de andere huishoudens gaat de rechter donderdag bepalen of ze daadwerkelijk het hotel uit worden gezet.

'Onnodig gesleep'

De ChristenUnie in Rijswijk vindt dat het gesleep met de gezinnen voorkomen had kunnen worden. In een reactie zegt fractievoorzitter Maaike Harmsen dat de statushouders moeite hebben met het feit dat zij meerdere malen moeten verhuizen voordat zij een permanente woning krijgen.
'Het is onnodig gesleep met volwassenen en kinderen, die geheel en al voorkomen had kunnen worden door ons azc open te houden.' De partij zegt het verhuizen van vooral kinderen met gezinnen meerdere malen te hebben geagendeerd bij het stadsbestuur.