LUMC heeft oplossing tegen hooikoorts: 'Zou echt handig zijn'

Het bomenkompas moet ervoor zorgen dat hooikoortsklachten minder worden
Het bomenkompas moet ervoor zorgen dat hooikoortsklachten minder worden © ANP
LEIDEN - Veel niezen, rode ogen of jeuk over je hele gezicht. Dat is maar een fractie van de lijst aan klachten die mensen met hooikoorts kunnen krijgen als het pollenseizoen weer begint. Meestal wordt de oplossing voor hooikoortsklachten gezocht in neussprays, pillen en andere medicijnen. Maar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een heel andere oplossing: het bomenkompas. 'Want er moet beter nagedacht worden over de plek waar je zo'n 'pollenboom' plant', vertelt Letty de Weger.
Ook Sofie kijkt ieder jaar weer een beetje op tegen het begin van de lente. 'Mijn stem verdwijnt dan, mijn neus zit verstopt en het voelt alsof ik een keelontsteking heb', somt de 25-jarige op. 'Je hebt wel hooikoortspillen, maar die werken bij mij niet. En de pillen die wel werken, daar word je weer knetterstoned van', voegt ze toe. 'Dus eigenlijk doe ik er niets tegen en zit het uit.'
Dat pollen echt heel vervelend kan zijn, bevestigt ook Letty de Weger, onderzoeker en bioloog van het LUMC. 'Een op de vijf heeft op enig moment in zijn leven last van hooikoorts', vertelt ze. 'Daardoor krijgen ze tranende en ogen, jeukende ogen en neus, een verstopte neus of kriebel in de keel. En mensen die daar weer veel last van hebben, slapen dan ook weer slechter, zijn overdag vermoeid en hebben hoofdpijn', legt de biologe uit. 'Het kan dus heel erge vormen aannemen waardoor je niet meer kan functioneren.'

Berk, els en hazelaar

Een van de bekendste veroorzakers van hooikoorts is de berk. 'Die produceert pollen waar mensen het meest last van hebben', legt De Weger uit. Daarbij heeft de biologe slecht nieuws: 'Want de berk staat op het punt van bloeien en pollen verspreiden.' Maar de berk is niet de enige boosdoener. 'De els en hazelaar zijn ook bomen die pollen verspreiden waar veel mensen allergisch voor zijn', voegt ze toe.
En daar weet Anja ook alles van. 'Ik heb nu al last van hooikoorts. Ik ben geen expert, dus ik weet niet welke boom voor mijn allergie zorgt. Maar ik weet van mijzelf dat ik aan het eind van de winter en begin van de lente vooral veel last heb van hooikoorts', vertelt zij. 'Mijn neus, ogen en mond jeuken daardoor heel erg en ik ben heel snotterig', somt Anja op.
Volgens biologe Letty de Weger staat de berk bijna in bloei
Volgens biologe Letty de Weger staat de berk bijna in bloei © Omroep West
Maar het LUMC heeft een nieuwe oplossing voor al deze hooikoortsperikelen: het bomenkompas. 'Dat is een lijst van de meest voorkomende bomen in Nederland die pollen produceren waar mensen allergisch voor kunnen zijn. En die bomen zijn gerangschikt op de mate waarin ze een allergie kunnen veroorzaken', legt De weger uit.
Met dit kompas kan beter worden bepaald waar deze bomen wel en juist niet gepland kunnen worden. 'Ik merkte dat professionals die bepalen waar bomen komen te staan in een stad of dorp eigenlijk helemaal geen rekening houden met de allergische reacties die de pollen daarvan kunnen veroorzaken', voegt de biologe toe. 'Maar dit moet eigenlijk wel worden meegenomen in de besluitvorming.'

'Niet in de buurt van een school'

Dat betekent niet dat de berk helemaal moet verdwijnen uit het straatbeeld. 'Want het is wel een heel leuke boom, maar er moet beter worden nagedacht waar je zo'n boom plaatst. Zet hem dus niet bij een school of winkelcentrum neer', zegt De Weger. 'Of een huisartsenpraktijk of een andere plek waar mensen echt naartoe moeten en geen 'omweg' naartoe kunnen nemen', gaat ze verder.
Een boom die volgens het bomenkompas wel makkelijk kan worden geplant zonder dat hooikoortspatiënten daar meteen rode ogen, een snotneus of jeuk van krijgen, is bijvoorbeeld de wilg. 'Die heeft namelijk vrouwelijke of mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes produceren geen pollen, dus die boom kan je makkelijk planten in de buurt van een school of supermarkt', legt De Weger uit.

Vogelpoep

De hooikoortspatiënten zelf zijn in eerste instantie enthousiast over het bomenkompas. 'Het zou echt handig zijn als de berk bijvoorbeeld niet meer in de buurt van mijn kantoor wordt geplaatst, want dan heb ik er minder last van', zegt Anja. 'Ik ga mij nog maar eens extra verdiepen in dat kompas', voegt ze vrolijk toe.
'Het hangt er alleen wel vanaf wat er voor de 'pollenbomen' in de plaats wordt geplant', voegt Sofie toe. 'Heb lijkt mij namelijk niet echt handig als het wordt vervangen voor iets met nootjes, want die vallen op je hoofd', legt ze uit. 'En ook niet iets waar allemaal vogels op gaan zitten, want dan poepen die weer op je.'