Huurders in Den Haag kunnen huisbaas makkelijker gaan dwingen woning te verduurzamen

Verwarming
Verwarming © ANP
DEN HAAG - Het wordt voortaan makkelijker voor huurders van particuliere huurwoningen in de gemeente Den Haag om hun huis te verduurzamen. Op dit moment kunnen huurders weinig doen om hun woning te isoleren omdat ze afhankelijk van hun verhuurder zijn. Als die niet mee wil werken, blijven huurders met de problemen en hoge energiekosten achter. De gemeente gaat deze groep daarom vanaf september helpen.
De toezegging van de gemeente komt nadat een ruime meerderheid van politieke partijen in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren heeft gesteund. 'De gemeente moet huurders helpen uit de kou te komen', laat fractievoorzitter Robert Barker weten.
Huurders staan er nu nog alleen voor als de huisbaas niet mee wil werken aan verduurzaming. De meesten laten het er bij zitten, omdat de gang naar de rechter veel papierwerk betekent en tijd en geld kost. Daar wil de gemeente wat aan doen.

Aankloppen

Vanaf dit najaar kunnen huurders bij de gemeente aankloppen voor begeleiding als ze hun verhuurder willen dwingen tot verduurzaming. Ook kunnen ze bij de gemeente terecht voor dekking van de kosten van dat proces. Den Haag maakt hier 183.000 euro per jaar voor vrij. De gemeente volgt hiermee het voorbeeld van Leiden waar inwoners sinds vorig jaar al advies kunnen inwinnen over het isoleren van hun huurwoning.
Partij voor de Dieren hoopt dat met deze begeleiding minder mensen in de kou zullen zitten en de slechte energie labels verdwijnen. 'Zo krijgen huurders meer macht en helpen we huurders met verduurzamen. Dit is goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat', zegt Barker. Ook PvdA-wethouder Martijn Balster van Wonen spreekt van een 'mooi voorstel'.

Geen tijd te verliezen

De komende tijd zal de gemeente een organisatie aanstellen waar huurders terecht kunnen met al hun vragen. Ze willen daarbij geen tijd verliezen, want in 2030 moet de gehele gemeente klimaatneutraal zijn. En Den Haag wil ook particuliere huurwoningen verduurzaamd zijn.