Studenten in badjas en slippers op straat na brand: 'Mijn hele kamer is eraan'

De vlammen slaan uit het dak van de studentenflat
De vlammen slaan uit het dak van de studentenflat © Regio15
DELFT - 'Mijn hele kamer is naar de tering', verzucht een student nadat hij maandagochtend vroeg door brand zijn studentenflat in Delft is ontvlucht. 'Ik heb ook spijt dat ik mijn laptop niet heb meegenomen. Die is waarschijnlijk nu ook kapot en die is belangrijk voor mijn studie.' Tientallen studenten hebben zichzelf in veiligheid gebracht nadat er brand uitbrak in de keuken op de tweede verdieping.
De studenten hebben het pand aan Aan het Verlaat verlaten en liepen, soms in badjas en op slippers, over straat. De bewoners zijn opgevangen in een naastgelegen gebouw van de GGZ. Daar vertellen ze hoe het er eerder die ochtend aan toe ging in de flat: 'Ik werd wakker van het brandalarm en een huisgenoot die "Brand, brand" riep. Ik heb nog nagedacht of ik mijn halve inboedel moest meenemen, maar ben toen toch maar in badjas naar buiten gegaan', vertelt een bewoner, die op blote voeten is gevlucht. Wel had hij zijn telefoon mee.
Een andere student, die pas net in het studentenhuis woont, dacht eerst nog dat het om een grap ging. Toen kwam hij erachter dat de afzuigkap in de keuken toch echt in brand stond. 'Ik heb nog gezocht naar een brandblusser, maar toen kwamen er allerlei mensen langs gerend en ben ik ook maar gegaan', vertelt hij in West Wordt Wakker.

Viezige afzuigkap

De brand ontstond volgens de studenten rond 05.45 uur in de afzuigkap van de keuken: 'Dat is de enige afzuigkap die het doet en die is ook een beetje viezig en vettig. Misschien heeft iemand hem aan laten staan en is er kortsluiting geweest', speculeert een van de bewoners. Hij voegt er nog een vraag aan toe: 'Moet de verhuurder dat ding niet af en toe schoonmaken?'
Inmiddels is de brand geblust. Een woordvoerder van de brandweer omschrijft de schade als 'aanzienlijk groot'. 'De bewoners van de tweede etage kunnen ook nog niet terug naar huis, de andere verdiepingen worden vrijgegeven.'

Standje over vluchtwegen

De studenten kregen in hun opvanglocatie ook nog bezoek van de brandweer, die niet alleen kwam kijken hoe het met ze ging, maar ze ook een standje kwam geven over de rommel in het studentenhuis. De vluchtwegen bleken gedeeltelijk geblokkeerd. De brandweer omschreef de flat als 'een teringzooi'.
De brandweer bezoekt de studenten op hun opvang locatie
De brandweer bezoekt de studenten op hun opvang locatie © Omroep West
Bij de brand vielen geen gewonden. Naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan. Dat moet uitwijzen of de theorie van de studenten over de afzuigkap klopt.