Ria hartstikke blij met gratis tandartsconsult: 'Ik kan de tandarts niet meer betalen'

Gratis tandartsbehandeling in Delft voor mensen die het niet kunnen betalen
Gratis tandartsbehandeling in Delft voor mensen die het niet kunnen betalen
DELFT - Gratis naar de tandarts: het kon zaterdag in Delft. De Delftse Tandartspraktijk heeft haar deuren openstaan voor een eenmalige gratis behandeling. Patiënt Ria is er blij mee: 'Door omstandigheden heb ik geen tandartsverzekering op het moment. Maar ik heb wel pijn aan m'n kies'.
Eenmaal in de stoel blijkt er een stuk van Ria's kies afgebroken te zijn. Tandarts Merve Can stelt haar gerust. 'Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen. Maar als ik er nu niks aan doe, kan het tot serieuze problemen leiden'. Een half uur later staat Ria met een nieuwe vulling maar zonder een rekening buiten. Ruim dertig mensen worden zaterdag net als Ria kosteloos geholpen.
Ria is blij met haar gratis tandartsbehandeling
De Delftse Tandartspraktijk ziet dat mensen in toenemende mate de tandarts niet kunnen betalen en dus wegblijven. 'Het leven wordt steeds duurder en dat betekent voor veel mensen die minder te besteden hebben dat zij keuzes moeten maken hoe zij hun geld uitgeven.'
En daarom is het voltallige team van de praktijk aangevuld met tandartsen in opleiding zaterdag druk aan het boren, vullen, trekken en reinigen. 'We hopen zo een aantal mensen met pijn te helpen en een voorbeeld voor andere praktijken te zijn. Misschien dat zij ook op deze manier wat mensen kunnen behandelen.'
Tandarts Merve Can
Tandarts Merve Can
Toch zien de mensen van de Delftse Tandartspraktijk ook wel dat dit een druppel op een gloeiende plaat is. 'Eigenlijk zou de tandartszorg terug moeten in het basis-verzekeringspakket. Net als vroeger.' Ria staat er knikkend naast. Ook zij vindt dat een goed idee.