Verkeersregelaars rond kapotte pollers kosten Den Haag al ruim half miljoen euro

DEN HAAG - We kennen inmiddels allemaal de horrorpollers aan de Escamplaan die de gemeente Den Haag al ruim 1,1 miljoen euro hebben gekost nadat meer dan vijftig automobilisten er tegenaan reden. Maar soortgenoten van deze pollers verspreid door de stad blijken ook kuren te vertonen, sommigen al jarenlang. En ook dat kost klauwen met geld. Ondertussen is de gemeente al ruim een half miljoen euro kwijt aan alleen al de verkeerregelaars bij niet functionerende pollers, blijkt uit onderzoek van Omroep West.
Het is een treurig gezicht. Om de hoek van de befaamde horrorpollers, staat een broertje tegenover de ingang van het HagaZiekenhuis. Dit exemplaar is al meer dan een jaar werkloos, verborgen in de grond. Een paar meter verderop staat, diep verzonken in zijn fluorescerende jas, een verkeersregelaar te schuilen voor de stromende regen. Wachtend op een enkele auto per dag die hier niet mag komen en tegengehouden moet worden. Een drukke baan is dat bepaald niet, blijkt meerdere keren als we komen kijken.
Al meer dan een jaar staan hij en zijn collega's er maar een beetje te niksen, omdat de poller nog niet werkt. De gemeente zegt dat er anders gevaarlijke situaties voor voetgangers ontstaan. Hoe dan ook, kosten op deze locatie: tot nu toe 134.100,98 euro. Belastinggeld van burgers, dat maar al te welkom lijkt om de fikse gaten in de gemeentebegroting te dichten. Maar waarom doet die poller het dan niet gewoon? Het antwoord is pure ambtelijke lingo. Ga er maar eens even goed voor zitten.
Ambtenaren in de bocht
'Het projectteam is bezig om een aantal procedurele afspraken formeel te laten vaststellen, zoals een nieuw verkeersbesluit dat past binnen het beleid ten aanzien van ontheffingen en venstertijden in voetgangersgebieden. De pollerinstallatie moet hier de venstertijden reguleren van het laden en lossen van leveranciers van de winkels op het plein.'

En dat blijkt nog niet zo eenvoudig. 'Deze pollerinstallatie kan nog niet in gebruik worden genomen, omdat de venstertijden door de aanwezigheid van het ziekenhuis afwijken van het uitvoeringsbeleid waarop ontheffingen in voetgangersgebieden worden gebaseerd.' Een hoop woorden om aan te geven dat er dus nog wat juridische hobbels genomen moeten worden.
Ruim half miljoen aan kosten gemaakt
Al met al moet de gemeente diep in de buidel tasten, vanwege de probleempalen. Sinds 2020 werd er door Den Haag alleen al aan verkeersregelaars rondom niet functionerende pollers 493.344,34 euro gemeenschapsgeld gespendeerd, blijkt als Omroep West de cijfers opvraagt. De kosten voor beveiliging van de verkeersregelaars à raison 77.122,50 euro komen daar nog eens bovenop (de verkeersregelaars bij de pollers op de Escamplaan kregen ’s avonds en ’s nachts met agressiviteit, verbaal geweld en soms fysiek geweld te maken). En dan zijn de kosten voor de aanschaf, afschrijving, onderhoud en reparaties nog niet meegeteld.
Wat is er toch aan de hand? Op de Hofweg, in het centrum, doen ze het bijvoorbeeld al sinds 2020 niet meer. Deze pollers moeten vervangen worden, maar dat project heeft 'ernstige vertraging opgelopen', meldt de gemeente. Ook hier lijkt ambtelijk geharrewar roet in het eten te gooien.
Verbouwing Tweede Kamer nekt pollers
'Project om de pollerinstallatie weer in werking te krijgen is in uitvoering, maar loopt door samenhang met het project Renovatie Binnenhof (Rijksvastgoedbedrijf) vertraging op', schrijft de woordvoerder.

Dan de Kranestraat, Chinatown. Daar zijn sinds begin dit jaar werkzaamheden, waarvoor de pollers werden uitgezet. Toen ze weer aan moesten, bleken de detectielussen in de weg kapot te zijn. Eind volgende week zou dat gerepareerd moeten zijn, maar ook hier kan dat volgens de gemeente nog vertraging oplopen door allerlei vergunningen die geregeld moeten worden.
Scheveningse probleempalen
En hoewel de lente in aantocht lijkt, steken ook de Scheveningse pollers nog niet fier uit de grond. De exemplaren in de Jacob Pronkstraat en de Keizerstraat liggen er sinds begin dit jaar uit. Dat heeft te maken met de vervanging van het riool. Eind mei moeten de pollers daar omhoog zijn gekomen en hoeft de gemeente niet langer verkeersregelaars in te zetten.
In de Keizerstraat zijn alleen voetgangers en fietsers welkom, maar nu de pollers omlaag staan rijden er toch geregeld voertuigen. Er staan inmiddels nieuwe borden en er zijn al waarschuwingen uitgedeeld, maar binnenkort worden overtreders op de bon geslingerd, bezweert de gemeente.
Nog steeds vol gas op Escamplaan
Hoe anders is dat op de Escamplaan. Vorige maand meldde Omroep West al dat automobilisten daar nog steeds met een behoorlijke snelheid over de verboden weg rijden, die alleen bedoeld is voor hulpdiensten, het openbaar vervoer en andere vergunninghouders. Ondertussen is er niks veranderd en wordt er nog steeds massaal over de pollers heengereden, nu deze na uitschakeling weer verstopt zitten in het wegdek.

Complete touringcars rijden er doorheen alsof er niks aan de hand is. Ondertussen heeft de gemeente nog steeds geen besluit genomen over camera's. Verkeerswethouder Anne Mulder ving eerder al bot bij een verzoek om overtreders op de bon te slingeren. Uit onderzoek van Omroep West bleek dat de gemeentelijke handhavers hier zelf geen bonnen mogen uitdelen en dat de politie - die dat dus als enige wel mag - er bepaald geen prioriteit aan geeft.
Politie blijft erbij: wel wat beters te doen
Na deze publicatie heeft de wethouder opnieuw aan de politie te laten weten 'belang te hechten' aan handhaving, schrijft een woordvoerder. Maar de politie laat tegenover Omroep West weten bij haar eerdere reactie te blijven.

'Voor ons ligt er geen prioriteit bij het handhaven van het inrijverbod. Zoals je waarschijnlijk begrijpt, zetten we onze politiecapaciteit in op meldingen die meer prioriteit hebben, zoals de noodhulp', liet een woordvoerder eerder weten. Wethouder Mulder haalt opnieuw bakzeil, want dat blijft dus zo. Toch is er ook goed nieuws voor hem. Sinds 2020 werd in totaal voor 1.613.891,37 euro schade aangericht door het kapotrijden van pollers. De gemeente is er tot nu toe in geslaagd 874.181,97 euro te verhalen op de veroorzakers, al is dat maar iets meer dan de helft van het schadebedrag.