Dode en tientallen gewonden bij treinongeluk

Ravage op het spoor bij Voorschoten
Ravage op het spoor bij Voorschoten © Regio15
VOORSCHOTEN - Bij een groot treinongeluk bij Voorschoten is één dode gevallen. Ook raakten tientallen mensen gewond. Het ongeluk vond rond 3.45 uur plaats op het spoor tussen Leiden en Den Haag. Zowel een passagierstrein als een goederentrein botsten daar op een bouwkraan. Er waren werkzaamheden bezig, maar hoe het materieel precies op het spoor terecht is gekomen is nog niet bekend.
Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht en twintig mensen zijn ter plaatse behandeld. De voorste twee coupés zijn in het weiland terechtgekomen. De derde coupé staat nog op het spoor en de achterste coupé ligt schuin op de rails. In de trein brak na het ongeluk brand uit, die is inmiddels geblust.
Er waren werkzaamheden bezig, maar hoe het materieel precies op het spoor terecht is gekomen is nog niet bekend. De topman van ProRail John Voppen spreekt van een 'zwarte dag voor het Nederlandse spoor'.
Treinreizigers over het ongeluk bij Voorschoten:
Ooggetuige over treinbotsing Voorschoten
'De hulpdiensten waren snel ter plaatste', zegt de NS-woordvoerder, die spreekt van een zwaar ongeval. 'Onze eerste zorg gaat uit naar de mensen in de trein, passagiers en onze collega's.' Er zijn zeker twintig ambulances ingezet die vanuit het hele land zijn opgeroepen. Tussen de tien en twintig mensen zijn na het treinongeval bij Voorschoten gewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Over de aard van hun verwondingen is niets bekend. Enkele tientallen anderen die ook gewond zijn geraakt, worden ter plaatse behandeld.
Er rijden dinsdag tot zeker 16.00 uur geen treinen van en naar Leiden Centraal, meldt de NS. Reizigers wordt aangeraden de Haagse tram te nemen. Doordat er tussen Leiden en Den Haag geen treinen rijden, zal het tussen Rotterdam Centraal en Schiphol Airport drukker zijn in de trein, waarschuwt de NS. Reizigers op dit traject hebben mogelijk te maken met een langere reistijd.

'Ongelofelijk tragisch'

De topman van ProRail John Voppen spreekt van een 'zwarte dag voor het Nederlandse spoor' vanwege het treinongeluk. Nadine Stemerdink, de burgemeester van de gemeente Voorschoten, noemt het dodelijke treinongeval 'ongelooflijk tragisch' en zei daarbij mee te leven met de slachtoffers. 'Mijn gedachten gaan uit naar alle familie en vrienden van de mensen die hierbij zijn betrokken', zegt de burgemeester in een verklaring gedeeld door Veiligheidsregio Hollands Midden.
Ook premier Mark Rutte reageerde vanochtend en laat weten dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en nabestaanden van het 'vreselijke treinongeluk'.
Video en foto's vanaf de rampplek:
Volg het laatste nieuws over het treinongeluk in Voorschoten in het liveblog via de website of download de app voor iOS of de app voor Android. Lees alles over het ongeluk in ons dossier.