Bewoners steunen elkaar na treinongeluk: 'Dat wil je doen als Voorschotenaar'

Buurtbewoner Rebecca Ooms
Buurtbewoner Rebecca Ooms © Omroep West
VOORSCHOTEN - Het treinongeluk in Voorschoten is de buurtbewoners niet in de koude kleren gaan zitten. 'Voorschoten is een behoorlijk hechte gemeenschap. Iedereen voelt zich erbij betrokken blijkt uit het medeleven en de hulp die mensen tonen', zegt VVD-gemeenteraadslid Bart Lavrijsen.
Het ongeluk van dinsdagochtend gebeurde bijna in de voortuin van buurtbewoner Rebecca Ooms. Ze werd wakker door een harde knal en een lichtflits. 'Het hele huis trilde, zelfs de kachels. We zaten rechtop in bed.' Later besloot Rebecca naar buiten te lopen en hulp aan te bieden. 'De politie vroeg ons wat lichtgewonde mensen op te vangen, dat hebben we natuurlijk gedaan.' Volgens Rebecca waren de slachtoffers vooral erg geschrokken, verdrietig en stil.
De Leidse persfotograaf Toon van der Poel was er als een van de eersten bij. 'Met de eerste melding had ik gelijk een raar gevoel: passagierstrein, goederentrein, brand.' Die bevestiging kreeg hij onderweg, toen hij werd ingehaald door talloze politie- en brandweerwagens. 'Ter plaatse trof ik deze ravage aan. Ik heb de laatste slachtoffers uit de trein gehaald zien worden.'

Hechte gemeenschap

'Ik hoop dat we een luisterend oor kunnen bieden, dat is wat je wil doen als Voorschotenaar', zegt Conny van der Krogt, gemeenteraadslid bij GroenLinks in Voorschoten. Na de persconferentie van de burgemeester hoefde Conny ook niet lang na te denken: Ze moest naar de Boschbloem. Het buurthuis wat is opengesteld voor buurtbewoners die willen praten.
Gemeenteraadslid van de VVD in Voorschoten, Bart Lavrijsen, was ook aanwezig bij het buurthuis. 'De impact is enorm. Voorschoten is een behoorlijk hechte gemeenschap. Iedereen voelt zich erbij betrokken, dat blijkt uit het medeleven en de hulp die mensen tonen.' Daarom is het volgens het raadslid ook goed dat de bijeenkomst georganiseerd is. 'Directe bewoners hebben heel hard gewerkt om de eerste ondersteuning te verlenen. Als je daar het eerste moment bij bent geweest dan doet dat iets met je.'
Volg het laatste nieuws over het treinongeluk in Voorschoten in het liveblog via de website of download de app voor iOS of de app voor Android. Lees alles over het ongeluk in ons dossier.