Demonstranten, een doorweekte Mick Jagger en Akte van Redemptie in Ode aan het Malieveld

DEN HAAG - Het is het beroemdste grasveld van Nederland en een verbindende factor in de hofstad: Het Malieveld in Den Haag. Welke Hagenaar is nog nooit op het Malieveld geweest? Op het grasveld zijn van oudsher festiviteiten, kermis en circussen, festivals en evenementen. Buiten Den Haag is het grasveld ook bekend als protestplek, wie heeft er niet gedemonstreerd op het Malieveld?
In de documentaire Ode aan het Malieveld bekijken we de geschiedenis en de gebruikers van het Malieveld. Hoe komt het dat het Malieveld niet bebouwd is? Het is de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk, kantoren of een hotel. Dat heeft alles te maken met de tachtigjarige oorlog en Willem van Oranje. Die liet in de Akte van Redemptie vastleggen dat het veld 'nooit en te nimmer mag worden verkocht of aangetast'.
Malieveld en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het grasveld hebben beginnende bands, Nederlandse sterren en wereldsterren gestaan. Het concert van de Rolling Stones in 1998 met een doorweekte Mick Jagger en 86.000 dansende bezoekers in de zompende regen, heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op fans. In de documentaire halen ze herinneringen op. Ook Bruce Springsteen en Coldplay stonden op het veld, jaarlijks is er het Bevrijdingsfestival en afgelopen zomer onderbrak zangeres Anouk haar concert om op deze bijzondere plek te trouwen.

Je kan wel stellen dat bijna elke Hagenaar zeker éénmaal in haar of zijn leven op het Malieveld is geweest. Gezwierd op de kermis, meegedaan aan de CPC Loop, genoten van het circus of spekkoek gegeten op de Pasar Malam, tegenwoordig de Tong Tong Fair. Er zijn heel wat bijzondere evenementen op het Malieveld georganiseerd. In de documentaire zie je o.a. hoe in de jaren vijftig een vrouw getuigt dat ze weer kan lopen na een massale gebedsdienst.
Het Malieveld is ook de ideale plek van protest. Ruud Louwerens van Paviljoen Malieveld heeft de demonstranten de afgelopen 40 jaar zien komen en gaan. 'Van hoog tot laag, iedereen heeft hier gedemonstreerd. Vakbonden of tegen dierenleed in een circus. Bij de vredesdemonstratie hadden we hier 750.000 man', herinnert Louwerens zich.
Ode aan het Malieveld is zaterdag 15 april vanaf 17.00 uur te zien op TV West. Het programma wordt elk uur herhaald. Wil je documentaire liever online bekijken? Klik dan hier.