Geen woningen op Scheveningse Pier, mogelijk wel een hotel

De Pier van Scheveningen
De Pier van Scheveningen © John van der Tol
DEN HAAG - Op de Scheveningse Pier komen geen woningen. De eigenaar van de Pier hield deze optie vorig jaar nog open, maar ziet daar na kritiek van bewoners, ondernemers en de Haagse politiek van af. Wel zijn extra voorzieningen nodig om de bouwvallige Pier te redden. De eigenaar denkt aan een hotel en ruimtes voor evenementen en cultuur. De nieuwe Pier moet volgens de eigenaar een 'place to stay' worden waar je 24 uur per dag terecht kunt.
Vorig jaar werd duidelijk dat de toekomst van de Pier ongewis is. Het bouwwerk verkeert in zeer slechte staat. Als er niets gebeurt aan het icoon, is het al voor 2025 niet meer veilig voor bezoekers en moet het net als een paar jaar geleden gesloten worden, zo waarschuwde de gemeente begin vorig jaar.
Maar de investeringen om de huidige Pier te behouden zijn 'gezien het verlieslatende verdienmodel geen optie voor de eigenaar', zegt de gemeente. Wel is de eigenaar, de Pier B.V., bereid om een nieuwe Pier te ontwikkelen en daarin te investeren, mits dit economisch haalbaar is. De Haagse gemeenteraad drong er vervolgens bij de eigenaar op aan om bij het maken van deze plannen bewoners, ondernemers, bezoekers en andere betrokkenen te betrekken.

Vertrekpunten voor toekomst

Dat is gebeurd. Een onderzoeksbureau heeft afgelopen zomer interviews, enquêtes en online vragenlijsten uitgezet in de stad. De eigenaar heeft deze uitkomsten 'vertaald naar een aantal vertrekpunten voor de toekomst', schrijft wethouder Anne Mulder (VVD) woensdag aan de gemeenteraad.
Uit de onderzoeken is gebleken dat er vrijwel niemand wat voelt voor het bouwen van woningen op de Pier. De Haagse raad had zich eerder ook al uitgesproken tegen deze optie, omdat de Pier volgens de raadsleden voor iedereen toegankelijk moet blijven. De Pier B.V. sluit zich daar nu bij aan en belooft dat er geen permanente bewoning komt op de vernieuwde Pier, schrijft Mulder.

Hotel op de Pier

De raad verzette zich ook tegen het bouwen van een hotel op de Pier, maar daar kijkt de eigenaar wel naar. 'Er worden kansen gezien voor de zakelijke markt (congres in combinatie met hotel)', schrijft Mulder. Ook denkt de eigenaar aan het toevoegen van cultuur, educatieve functies en ruimte voor evenementen. 'Een unieke 24 uurseconomie en het hele jaar rond, 'a place to stay', zegt Mulder.
Verder blijkt uit de onderzoeken dat de meeste mensen de Pier bezoeken voor het uitzicht op zee en de kust en om uit te waaien. 'Uitwaaien op zee blijft de nummer één activiteit, ook in de verdere planontwikkeling', verzekert Mulder.

Gedachtegoed

Om de vernieuwde Pier rendabel te krijgen is het zeer waarschijnlijk nodig dat de Pier uitgebreid wordt voor extra activiteiten. Maar: 'Een uitbreiding van de Pier moet het uitzicht vanaf de boulevard zo min mogelijk belemmeren. Zichtlijnen zoals nu (breedte en hoogte) moeten het liefst in stand blijven en niet ruimer worden. Het gedachtegoed van de huidige Pier wordt meegenomen naar de toekomst', zegt Mulder.
De plannen voor de vernieuwde Pier gaan de komende tijd verder uitgewerkt worden. De verwachting is dat die in het najaar van volgend jaar klaar zijn.