Hoe kon Mandelabrug ineens op instorten staan en wat heeft het gekost?

De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer © Omroep West
ZOETERMEER - Zoetermeer gaat onderzoek laten doen naar het handelen voor en tijdens de kostbare spoedreparatie aan de Nelson Mandelabrug. De brug moest eind vorig jaar op stel en sprong dicht vanwege instortingsgevaar. Het stadsbestuur wil weten wat het in totaal allemaal heeft gekost en hoe het zo kon zijn dat er niet eerder is ingegrepen. Ook moet duidelijk worden of er goed is gehandeld toen de brug moest worden gerepareerd.
Op 2 december vorig jaar werd de fiets- en voetgangersbrug in Zoetermeer over de A12 per direct gesloten vanwege instortingsgevaar. Dat kwam door gevaarlijke scheuren in de betonnen constructie. In krap twee maanden werd de brug gerepareerd en op 26 januari weer veilig verklaard. Het deel aan de zuidkant van de brug is gestut en het deel boven de snelweg is vervangen. Projectmanager Erik Alink noemt de spoedreparatie en het verwijderen van een ligger uit de Nelson Mandelabrug 'een monsterklus in een crisissituatie'.
Het stadsbestuur van Zoetermeer heeft de gemeenteraad gevraagd mee te denken met onderzoekvragen over de kostbare spoedreparatie van de Nelson Mandelabrug. Vragen die op voorhand al in de gemeenteraad leven, zijn: wat heeft het ons precies gekost en wie moet wat betalen? Tot nu toe wordt er van uitgegaan dat het in totaal gaat om een schadepost van 8 miljoen euro.

Waarom moest de brug ineens worden afgesloten?

De bedoeling van het onderzoeksrapport is om lessen te trekken voor de toekomst. Was het voor iedereen voldoende duidelijk hoe de herstelwerkzaamheden zijn aangepakt? Welke procedure is gevolgd en is er daarvoor met de juiste partners samengewerkt? Hoe kon het gebeuren dat de brug ineens werd afgesloten, terwijl veel eerder al twee onderzoeksbureaus hun zorgen hadden geuit.
Vanavond stemt de gemeenteraad over het voorstel van het college om de afsluiting en de spoedreparatie van de Nelson Mandelabrug te onderzoeken. De algemene verwachting is dat het voorstel wordt overgenomen. Voor het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een extern bureau, is een budget vrijgemaakt van 75.000 euro. De verwachting is dat het rapport voor de kerst klaar is.
Nelson Mandelabrug
Nelson Mandelabrug © Omroep West
'Voorlopig is de brug weer goed te gebruiken', vertelt verantwoordelijk wethouder Marijke van der Meer. 'We wachten nog op goed weer om een coating aan te brengen op de houten op- en afrit om over het tijdelijke nooddeel te rijden en dan zijn we klaar'.
Het verwijderde brugdeel blijft langs de A12 liggen, vertelt de wethouder. We hebben daarvoor het bestaande fietspad met een slinger om het oude brugdeel verlegd. De bedoeling is dat de Nelson Mandelabrug op termijn volwaardig wordt hersteld en een belangrijk toegangsroute wordt van de nieuw te bouwen stadswijk 'De Entree'.