Alphen komt boze dorpsbewoners tegemoet: 'Dit moeten we repareren'

Gerard van As, wethouder wonen in de gemeente Alphen aan den Rijn
Gerard van As, wethouder wonen in de gemeente Alphen aan den Rijn © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Onder druk van boze dorpsbewoners gaat het Alphens gemeentebestuur de plannen voor tijdelijke opvanglocaties in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp 'repareren'. Die belofte deed wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, wonen) donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij gaf toe dat de mogelijke bouwlocaties 'niet goed genoeg' zijn beoordeeld.
Die knieval komt nadat inwoners van beide dorpen deze week op twee drukbezochte informatieavonden massaal hun boosheid lieten blijken over de plannen om tijdelijke woningen te laten bouwen voor Oekraïners en zogenoemde 'spoedzoekers'. Daarover was donderdagavond het eerste openbare politieke debat sinds het collegevoorstel twee weken terug wereldkundig werd.
Negen insprekers namen het woord in de raadzaal van het gemeentehuis. Het merendeel bestond uit Hazerswoude-Dorpers die als omwonenden fel gekant zijn tegen de komst van opvanglocaties in de Boterpolder. 'We hebben slapeloze nachten', verwoordde Nathalie Kramer de hoog oplopende emoties. 'Mensen lopen huilend door de straat.'

Geen eerlijke kans

Haar dorpsgenoot Rens van Doeselaar herhaalde de vrees dat Hazerswoude 'het afvoerputje van Alphen' wordt, zoals die dinsdagavond tijdens de informatieavond ook al was uitgesproken. Wat inwoners van zowel Benthuizen als Hazerswoude-Dorp het meest stak, is dat zij het gevoel hebben geen eerlijke kans te hebben gekregen om andere bouwlocaties in te brengen.
De drukbezochte informatieavond in Benthuizen
De drukbezochte informatieavond in Benthuizen © Omroep West
Omdat het om tijdelijke woningen gaat, voor een periode van maximaal vijftien jaar, kan de gemeente aanzienlijk sneller te werk gaan dan met bouwplannen voor permanente huizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het ambitieuze streven om de 'flexwoningen' in beide dorpen dit najaar al op te leveren.

'Met stoom en water'

Unaniem waren alle politieke partijen het er donderdagavond over eens: het participatietraject verdient niet de schoonheidsprijs en er moet beter worden onderzocht welke bouwlocaties het meest geschikt zijn. 'Het kwam op ons over alsof dit geregeld moet worden met stoom en water', bekritiseerde Hans Goedegebuure (SGP) het vermeende haastwerk van de gemeente.
'We willen niet overhaast te werk gaan' - wethouder Gerard van As
In reactie op alle kritiek van burgers én de politiek zei wethouder Van As die zich persoonlijk aan te trekken. 'Het raakt mij bijzonder', erkende het voormalig Tweede Kamerlid. Hij gaf aan begrip te hebben voor het feit dat inwoners van Hazerswoude-Dorp en Benthuizen zich overvallen voelen. 'Ik denk dat we dit moeten repareren.'

Tijdspad niet langer heilig

Van As maakte duidelijk dat dorpsbewoners nog tot en met volgende week vrijdag de tijd krijgen om alternatieve locaties aan te dragen. 'Die zullen we beoordelen en meenemen', beloofde de wethouder. De uitkomsten van het onderzoek naar alle voorgestelde bouwgronden hoopt hij donderdag 20 april aan de raad voor te leggen.
Al is het beoogde tijdspad niet langer heilig, accentueerde Van As. 'Halen we 20 april niet, jammer dan. Dan schuift dat gewoon door. We willen niet overhaast te werk gaan.'

Tijdelijk asielzoekerscentrum

In tegenstelling tot de provisorische opvangplannen voor Benthuizen en Hazerswoude-Dorp, werd het voornemen om een tijdelijk asielzoekerscentrum te bouwen op het Alphense bedrijventerrein Hoorn-West wél door vrijwel alle partijen gesteund. Forum voor Democratie (één zetel) kondigde als enige aan tegen te zullen stemmen.