Boer stelt weiland beschikbaar voor berging treinwrak: 'Daar zijn we heel erg blij mee'

© John van der Tol
VOORSCHOTEN - De ontspoorde intercitytrein bij Voorschoten wordt voorlopig nog niet weggetakeld. Dat laat ProRail weten. Het gaat sowieso nog zeker 72 uur duren om het naastgelegen weiland klaar te maken voor het bergingswerk. Wanneer de trein precies geborgen kan worden, is dus nog onduidelijk.
Het weghalen van het wrak wordt een monsterklus. Vanwege het drassige weiland moet er eerst een speciale weg aangelegd worden. 'Gelukkig hebben we inmiddels toestemming van de boer om dat te mogen doen', zegt een woordvoerder van ProRail. 'Daar zijn we heel erg blij mee.'
Op die tijdelijke weg komt een speciale opstelplaats waar de hijskranen op komen te staan. 'Maar met de ondergrond daar is het heel lastig, omdat die kranen heel erg zwaar zijn.' Als de voorbereidende werkzaamheden klaar zijn, worden twee delen van de trein via de weg afgevoerd. De andere delen gaan via het spoor. Eerder zijn de betrokken goederentrein en bouwkraan al weggehaald.
© John van der Tol
'Zodra de treindelen zijn weggehaald, gaan we aan de slag met het herstel van het spoor, het perron van station Voorschoten en de bovenleiding en kabels. De werkzaamheden zijn omvangrijk en tijdrovend.' Vooralsnog hoopt ProRail dat er vanaf dinsdag 18 april weer treinverkeer mogelijk is tussen Leiden en Den Haag.
Volg het laatste nieuws over het treinongeluk in Voorschoten in ons dossier.