Wrakstukken intercity op trailer getakeld en via weg afgevoerd

Op een trailer worden de treinstellen over de weg vervoerd
Op een trailer worden de treinstellen over de weg vervoerd © ANP
VOORSCHOTEN - De twee rijtuigen van de trein die vorige week bij Voorschoten in een weiland terechtkwamen, zijn dinsdag op een speciaal rijdend platform gehesen om te worden afgevoerd. Vanwege de harde wind werden de bergingswerkzaamheden kort stilgelegd, maar aan het begin van de avond is de operatie hervat.
Zo werd de intercity dinsdagavond geborgen:
Wrakstukken intercity uit weiland getakeld
Daarna werden de treindelen weggereden:
Treindelen worden op rijdend platform afgevoerd
Voor hijsbedrijf Mammoet is het weghalen van de rijtuigen 'een bijzondere klus'. Hoewel het bedrijf gespecialiseerd is in het hijsen van grote en zware objecten komt een klus zoals deze niet vaak voor. 'De uitdaging zit voor ons in de logistieke voorbereiding. Normaal gesproken hebben we daar veel langer de tijd voor, nu moet dat in een paar dagen', laat een woordvoerder weten.

Speciaal aangelegde weg

Het treinongeluk gebeurde dinsdag precies een week geleden. 'Omdat het hier om een incident gaat, moeten we in korte tijd mensen en materieel mobiliseren, constructies doorrekenen en hijsplannen maken', zegt de woordvoerder over de megaklus, die onder tijdsdruk plaatsvindt.
Wat de situatie extra lastig maakt, is dat de rijtuigen in heel moeilijk begaanbaar terrein liggen. Een tijdelijke weg moest worden aangelegd om de kranen op die plek te krijgen. Om de waterleiding die langs het spoor loopt te ontlasten, zijn bovendien tijdelijke bruggen gemaakt.

Tientallen mensen

De twee rijtuigen zijn, met het rijdende platform waar ze op staan, via die speciaal aangelegde weg naar een in de buurt gelegen bedrijf gebracht. Daar worden ze klaargemaakt voor transport naar Amersfoort. 'Wij gaan nu bekijken wanneer dat een geschikt moment is', zegt een woordvoerder van ProRail woensdagochtend, die stelt dat de berging succesvol is verlopen. Mammoet heeft voor het bergen tientallen mensen op de plek van de berging.
Nu alle rijtuigen zijn weggehaald, kan ProRail beginnen met het herstel van het spoor, het perron, de bovenleidingen en de veiligheidssystemen onder de grond. Dat gebeurt woensdag. 'Een forse klus, maar voor onze aannemers business as usual', zegt ProRail.
Sinds het treinongeluk rijden er geen treinen tussen Leiden en Den Haag. ProRail hoopt dat het treinverkeer op 18 april hervat kan worden. Of het gaat lukken alles op tijd af te krijgen, is nog afwachten, geeft hij aan. 'Maar we zetten ons er wel voor in.'

Achtergelaten spullen

Volgens een woordvoerder van de NS wordt in Amersfoort onderzocht of de beschadigde treinstellen nog gerepareerd kunnen worden. De NS heeft inmiddels 'bijna alle reizigers' in beeld die in de ontspoorde trein zaten en heeft met de meesten telefonisch contact gehad. Mensen die in de trein zaten en nog niet benaderd zijn, kunnen contact opnemen via het calamiteitennummer. Dat blijft voorlopig open.
Maandag zijn de andere twee rijtuigen al afgevoerd:
Berging treinwrak Voorschoten
De spullen die reizigers hadden achtergelaten, zijn vorige week dinsdag direct uit de trein gehaald. Een deel is opgestuurd naar de eigenaren, de rest ligt nog op het hoofdkantoor van de NS. Deze worden opgestuurd of kunnen in Utrecht worden opgehaald.

Dode en gewonden

Door het ongeluk waarbij naast de passagierstrein ook een goederentrein betrokken was, kwam de machinist van de spoorkraan van bouwbedrijf BAM om het leven. Negentien mensen moesten naar het ziekenhuis. De meesten zijn inmiddels weer thuis.
Volg het laatste nieuws over het treinongeluk in Voorschoten in ons dossier.