HagaZiekenhuis wil definitief af van geboortezorg in Zoetermeer, gemeente des duivels

ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer is des duivels omdat het onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg in die stad, anders gaat dan zij altijd dachten. Het HagaZiekenhuis wil enkel onderzoeken hoe die zorg op een verantwoorde manier is weg te halen, staat in een brief die de gemeenteraad donderdagmiddag heeft gekregen. Er wordt sowieso niet onderzocht hoe het behouden kan blijven. 'Ik ben boos. Dit is gewoon niet akkoord', zegt een zeer gepikeerde wethouder Ingeborg ter Laak.
Het onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg komt voort uit de zeer moeizame onderhandelingen over de toekomst van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis. Het HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf Gasthuis hielden het jarenlang financieel overeind binnen de Reinier Haga Groep, maar die spatte eind vorig jaar definitief uit elkaar.
Het HagaZiekenhuis besloot te fuseren met LangeLand, maar aan de basis lag een plan met een heel krappe begroting. In eerste instantie zou de geboortezorg worden geschrapt, maar na protesten van onder meer de gemeente werd dat aangepast in 'een verkenning naar de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer'. Toenmalig topman Pier Eringa heeft volgens de gemeente meermaals gezegd dat het een onderzoek was naar de mogelijkheden om de zorg daar te behouden.
Verschillende interpretaties
De gemeente, huisartsen en verloskundigen in de stad hebben dit geïnterpreteerd als: er komt een brede verkenning hoe de geboortezorg het beste vormgegeven kan worden, met dus ook zeker de optie dat het gewoon zou blijven in het LangeLand. In een laatste overleg met het ziekenhuis blijkt echter iets anders. Er wordt alleen onderzocht hoe de zorg het beste kan worden overgeplaatst naar het HagaZiekenhuis in Den Haag en andere ziekenhuizen in omgeving.
Verantwoordelijk wethouder Ter Laak voelt zich gepiepeld: 'Het hele proces rond de zorg deugt niet. De financiële belangen liggen op tafel maar het belang van de patiënt, de inwoner, wordt nergens meegewogen.' Ze vindt het ook onverantwoord om de geboortezorg weg te halen uit Zoetermeer. 'We zitten in Zoetermeer globaal op 1200 bevallingen per jaar, maar er komen nu ook vrouwen uit Schiedam en Amsterdam hier bevallen omdat daar geen plek is, en we gaan in de stad ook fors woningen bijbouwen.'
Oproep aan verzekeraars
Het weghalen van de geboortezorg uit het Zoetermeerse ziekenhuis, dat over anderhalve maand HagaZiekenhuis Zoetermeer heet, komt voort uit het verdelen van de zorg over het grote HagaZiekenhuis en het veel kleinere LangeLand in Zoetermeer. Volgens de plannen gaat in Zoetermeer alleen 'planbare zorg' plaatsvinden. Alle acute zorg gaat naar Den Haag, is de wethouder verteld.
'Een geboorte zie je ook maar negen maanden lang aankomen', schampert de wethouder. Ze doet een dringend beroep op de zorgverzekeraars om hier een stokje voor te steken. 'Zij hebben een zorgplicht en moeten zich echt afvragen of de zorg voor de inwoners van Zoetermeer hier nou beter van wordt. En ook de inwoners van Den Haag mogen zich achter de oren krabben.'
Nu al bijna nergens meer plek
Daarmee doelt Ter Laak op het eerder benoemde feit dat er nu al bevallingen in Zoetermeer worden gedaan van mensen uit Schiedam en Amsterdam. In Amsterdam is het nu al moeilijk om een plek te vinden in een ziekenhuis om te bevallen, in Schiedam is de geboortezorg uit het ziekenhuis verdwenen. 'Bevallen is een stressvolle gebeurtenis in het leven, dan wil je niet die zorgen erbij hebben of er wel een plekje is in het ziekenhuis.'
Ter Laak wil duidelijkheid van het HagaZiekenhuis. 'Ik wil het hele plaatje zien. Hoe gaat dit dan opgevangen worden in de regio? Zijn daar al gesprekken over gevoerd? Sowieso moet volgens de wet iedereen, dus wij ook, uitgebreid worden gehoord als je zo'n besluit wilt nemen. Onze belangen moeten worden gewogen en dat is niet gebeurd. Dus dit kan gewoon niet zo.' Het door het HagaZiekenhuis aangekondigde onderzoek moet dit najaar van start gaan.
HagaZiekenhuis: onderzoek aan het voorbereiden
Een woordvoerder van het HagaZiekenhuis wil niet inhoudelijk ingaan op het aangekondigde onderzoek. 'Wij zijn nog maar net begonnen met de voorbereidingen. We willen dat met alle betrokkenen bespreken, dus ook met de gemeente Zoetermeer.' Ze kan niet ingaan op de insteek van het HagaZiekenhuis bij deze gesprekken.