Winkels lopen tegen lamp door 17-jarige 'testkopers': sigaretten volop te koop

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Minderjarigen kunnen makkelijk aan tabak en vapes komen in Den Haag. Dit blijkt uit de inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen weekend, waar de NVWA gebruik maakte van 17-jarige 'testkopers'. Bij 23 van de 35 gecontroleerde winkels werd niet naar een identiteitskaart gevraagd en werden sigaretten of vapes verkocht aan de minderjarige kopers.
De leeftijd werd vooral niet gecheckt bij de verkoop van vapes, dit gebeurde negentien keer niet. Bij sigaretten werd er vier keer niet om een identiteitsbewijs gevraagd. Deze winkels worden gerapporteerd en krijgen een boete. 'Als de NVWA drie keer een overtreding in één jaar constateert moet er tijdelijk gestopt worden met het verkopen van tabaks- en aanverwante producten', zegt Pascale Schreurs van NVWA.
De controles werden uitgevoerd in kleine supermarkten en avondwinkels op verschillende locaties in Den Haag, zowel in het centrum als daarbuiten. De inspecties zijn risicogericht, volgens Schreurs. Zo kan het zijn dat er al meldingen binnen zijn gekomen over een desbetreffende winkel, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Maatschappelijk probleem

Het is niets nieuws dat jongeren onder de 18 gemakkelijk tabaks- en rookwaren kunnen kopen, blijkt uit eerdere controles van de NVWA. Schreurs noemt het roken door minderjarigen een maatschappelijk probleem. 'We willen naar een rookvrije generatie toe in 2040. Er komen allerlei maatregelen zoals minder verkooppunten voor tabak, dus niet meer in supermarkten. Zo wordt het steeds moeilijker om sigaretten te kopen.'