Drie keer naar Soldaat van Oranje veel? Jessica spant zeker weten de kroon

Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom
VALKENBURG - Als je denkt dat drie keer naar de musical Soldaat van Oranje veel is, schrik dan niet als je hoort hoe vaak superfan Jessica al is geweest. Zij ging namelijk 70 keer naar de voorstelling op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Dat is een van de details en geheimen die werden onthuld bij een speciaal kijkje achter de schermen, ter ere van het 12,5-jarig bestaan van Soldaat van Oranje - de Musical. Hieronder nog meer dingen die je niet wist over de musical die al jaren mensen weet te fascineren.

'Moesje'

Erik Hazelhoff Roelfzema, de échte soldaat van Oranje heeft de musical nooit gezien, hij overleed in 2007. Twee jaar eerder gaf Hazelhoff zijn persoonlijke goedkeuring aan de producenten om van zijn boek Soldaat van Oranje een musical te maken. Weduwe Karin Hazelhoff kwam tot een jaar voor haar dood jaarlijks over uit Hawaï om de voorstelling te zien.
'Ze vond de musical geweldig', vertelt producent Fred Boot. 'Karin was ook aanwezig bij de generale repetitie in 2010. Ze ziet hoe Erik op het podium in een telefooncel voor het Kurhaus zijn vader belt en vraagt: hoe gaat het met moeder? Karin grijpt meteen in en vertelt dat Erik zijn moeder altijd met moesje aansprak. De scene is meteen aangepast.' In 2022 overleed de weduwe van de soldaat.
Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom

Geblinddoekte uil en namen op muur

Het verhaal begint in Leiden op de sociëteit van studentenvereniging Minerva. Elementen van de échte studentenvereniging zijn in het decor verwerkt, jaarclubdassen hangen aan een gewei en meterslange riem van roeivereniging Njord staat in de hoek. Op een plank hoog aan de muur staat een uiltje. Dat is de uil van Minerva
In de voorstelling zie je dat tijdens het gala op 10 mei 1940 het uiltje geblinddoekt is. Volgens de ongeschreven regels, mores, van Minerva moet de uil namelijk een blinddoek dragen wanneer er vrouwen de zaal betreden. De uil mag niet zien wat zich afspeelt in de zaal. De studenten dragen tijdens dit gala als corsage een witte anjer op hun rok. Een verwijzing naar Prins Bernhard die ook altijd witte anjers droeg en het voorwoord schreef in het boek Soldaat van Oranje.
Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom
Wie goed kijkt, ziet in het decor van de musical allerlei namen op de muur van de sociëteit staan. Dat zijn handtekeningen. Daarmee wordt verwezen naar de traditie in Leiden dat studenten na het afstuderen hun handtekening op de muur van het zweetkamertje zetten. In het kader van de artistieke vrijheid is dit voor Soldaat van Oranje in het decor van Minerva geplaatst. De voorstelling heeft ook haar eigen tradities. Op de muur staan alle namen van kinderen van medewerkers, die in de looptijd van de musical zijn geboren.

Tekening van Buzz Lightyear en handtekening van bekende zanger

Met een verrekijker zijn de namen van beroemde bezoekers te ontcijferen op de muren. Bijvoorbeeld van Karin Hazelhoff, maar ook van Gary Barlow van Take That. Daarnaast is een tekening van Woody en Buzz Lightyear uit Toy Story te bewonderen, getekend door John Lasseter, de regisseur van de Disneyfilm.
Hoe komt die regisseur bij Soldaat van Oranje terecht? 'De musical begon ook in het buitenland op te vallen en daardoor werd de interesse gewekt bij Disney. Zij vonden dat het tijd werd om een kijkje te nemen bij de musical in de draaiende theaterzaal. Lasseter was zo onder de indruk dat hij koste wat het kost zijn naam op de muur van Minerva wilde hebben en dus ook Woody en Buzz Lightyear daar achterliet.'
Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom

Willem-Alexander en de prinsesjes

Koningin Wilhelmina vindt in Soldaat van Oranje Erik een trouwe bondgenoot die in actie komt tegen de Duitsers. De strijdlustige koningin ergert zich in Londen aan de Nederlandse regering die zich afzijdig en afwachtend opstelt. De band tussen de musical en het koningshuis is niet alleen zichtbaar op het podium.
Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom
Koningin Beatrix was bij de première van de musical. Ook zijn de Oranjes de afgelopen jaren meerdere malen naar de voorstelling geweest. Koning Willem-Alexander heeft elk van zijn dochters meegenomen naar de voorstelling toen ze tien jaar werden. Een gezellig vader-dochter uitje waar de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane de personage van hun betovergrootmoeder op het toneel zagen.

70 keer naar Soldaat van Oranje

De koning zag de voorstelling dus meerdere keren. Hij is niet de enige. 'Het is voor ons heel bijzonder dat veel bezoekers vaker komen. Dertig procent van de bezoekers komt voor een tweede keer terug. Grootouders nemen bijvoorbeeld hun kleinkinderen mee en omgekeerd ook.' Fan Jessica Uijttewaal spant de kroon, ze heeft de voorstelling inmiddels zeventig keer gezien. Bij de speciale vriendendag ter ere van het koperen jubileum zit Jessica weer in de zaal.
Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje - De Musical © Joris van Bennekom

Een marathon per week lopen

Elke voorstelling zijn er ruim 150 mensen voor en achter de schermen bezig. De twintig technici lopen vijf kilometer per voorstelling, dat is een marathon per week. Het publiek zit in de TheaterHangaar op een draaischijf. Wanneer de theaterzaal voor het eerst gaat draaien hoor je een zacht 'ooo' door de zaal gaan.
Je draait langs de verschillende decors. Achter de coulissen staan bij bijna elk decor kledingrekken. De acteurs moeten zich snel kunnen verkleden. Zeker na de scènes waar ze nat zijn geworden. De zee is niet verwarmd en de acteurs plonzen in een bak met 300.000 liter water. Voor de duinen is 50.000 kilo zand gebruikt.