Duurt dagen langer voordat weer treinverkeer mogelijk is bij Voorschoten

© John van der Tol
VOORSCHOTEN - Er is vanaf komende dinsdag nog geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden en Den Haag. De schade na het ongeluk bij Voorschoten is groter dan gedacht en ook zijn er te weinig mensen voor alle herstelwerkzaamheden. Volgens spoorwegbeheerder ProRail wordt het op z’n vroegst volgende week vrijdag dat er weer een trein kan rijden.
'Eerder hebben we al aangegeven dat de schade groot is', laat ProRail weten. 'Nu we de schade volledig in kaart hebben kunnen brengen, zien we dat er meer stuk is. Daarom hebben we meer tijd en personeel nodig. Het tekort aan specialistisch bovenleidingpersoneel speelt hierbij mee.'
Er moet onder meer drie kilometer aan bovenleiding opnieuw bevestigd worden. Verder worden ook spoorstaven, dwarsliggers en veiligheidssystemen die beschadigd zijn hersteld.
Het treinverkeer ligt al sinds dinsdag 4 april nadat een goederentrein en een passagierstrein op een bouwkraan botsten. Daarbij viel één dode en raakten tientallen mensen gewond.
Hulpverleners die hebben geholpen krijgen als bedankje voor hun inzet een glaskunstwerk van de gemeente Voorschoten. De bevelvoerder van de brandweer van Voorschoten kreeg donderdagavond het eerste kunstwerk, omdat hij als een van de eerste mensen aanwezig was bij het ongeluk.

'Indrukwekkende hulpverlening'

'Dit is een herinnering aan een tragisch ongeval, maar ook aan de indrukwekkende hulpverlening die afgelopen week op gang kwam. Dank je wel voor de enorme inzet van jou en je ploeg en van jullie allemaal', zei burgemeester Nadine Stemerdink.
© Gemeente Voorschoten
De rijtuigen die deze week uit het weiland bij Voorschoten werden getakeld, zijn donderdagavond naar een loods in Amersfoort gebracht. Daar wordt onderzocht of de beschadigde treindelen nog gerepareerd kunnen worden
De twee andere rijtuigen die nog op het spoor stonden, zijn in de nacht van woensdag op donderdag naar dezelfde locatie gebracht. De betrokken goederentrein werd vorige week al geborgen.
Volg het laatste nieuws over het treinongeluk in Voorschoten in ons dossier.