Steeds meer reeën in regio, zo spot je 'witte kontjes en bruine stippen'

Reeën in het Loetbos in de Krimpenerwaard
Reeën in het Loetbos in de Krimpenerwaard © Ties Ittmann
REGIO - De reeënpopulatie is aan het uitbreiden. Steeds vaker zijn de reegeiten en -kalfjes in hun natuurlijke habitat te spotten en niet alleen andere delen van het land, maar ook in onze regio. Maar wanneer kan je deze beestjes zien? En wat kan je het beste doen als je er een in het vizier hebt? Boswachter bij Staatsbosbeheer en Groenalliantie Midden-Holland in de Krimpenerwaard Ties Ittmann praat je bij.
'We zien ze steeds vaker opduiken', zegt Ittmann in het radioprogramma Menno in de Middag. 'In de Krimpenerwaard hebben we onlangs een telling gedaan in de gebieden en we kwamen op negentien reeën in de Krimpenerhout en vijf in het Loetbos.' Volgens de boswachter zijn het er waarschijnlijk nog meer. 'We denken dat het om dertig stuks gaat, ook in de Alblasserwaard, aan de andere kant van de Lek zien we ze geregeld.'
Niet alleen in de Krimpenerwaard zijn de beestjes gezien: ook uit het Groene Hart komen er positieve berichten, rond de Nieuwkoopse plassen lopen er naar schatting zo'n dertig rond en in de duingebieden gaat het ook goed. 'In het Bentwoud worden ook zwervende jonge bokken die op zoek gaan naar een nieuw territorium gespot', zegt Ittmann.
Een ree in het Loetbos
Een ree in het Loetbos © Ties Ittmann
Volgens Ittmann heb je de meeste kans om de 'witte kontjes' en 'bruine stippen', zoals hij de reeën noemt, te zien tijdens de ochtend- en avondschemering. 'Dan zijn ze nog op zoek naar voedsel en staan ze uit de dekking.' Daarnaast adviseert hij een verrekijker mee te nemen: 'Als je op afstand staat kan je ze dan toch nog zien. Vaak liggen ze plat, dan zie je er nog een kopje bovenuit steken.'
De groei van de reeënpopulatie is te verklaren doordat er in deze regio weinig natuurlijke vijanden zijn, vertelt Ittmann. Ook de voortplanting speelt mee: een reegeit krijgt vaak twee reekalfjes per jaar. Daarnaast kunnen de dieren voldoende voedsel, dekking en rust vinden. Het is daarom belangrijk om op afstand te blijven als je een ree ziet. 'Als je ze opschrikt kunnen ze wel eens de weg op schieten', legt de boswachter uit.

'Kraamkamer van Moeder Natuur'

De bewustwording van het feit dat er reeën in de regio zijn is volgens Ittmann erg belangrijk. 'Zeker rond het broedseizoen in mei en juni, wanneer de reekalfjes geboren worden'. In het voorjaar zijn de gevolgen van verstoring in de natuur groot. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad afwijken en afval dat wordt achtergelaten in de natuur. 'Blijf op de paden en hou de honden aan de lijn', vult hij aan.
Verstoring kan er onder meer voor zorgen dat vogelsoorten worden verjaagd, jonge reekalfjes verstoten worden en dat hazen gestrest raken. Bezoekers beseffen dit vaak niet en snappen niet waarom deze regels er zijn. Om die reden heeft Staatsbosbeheer de campagne 'Rust in de kraamkamer van Moeder Natuur' in het leven geroepen: een verzoek om de 'kraamkamer van Moeder Natuur' met respect te behandelen.