Zoetermeer luidt noodklok over geboortezorg in de stad

ZOETERMEER - De Zoetermeerse gezondheidswethouder Ingeborg ter Laak luidt de noodklok over de toekomst van de geboortezorg in het ziekenhuis in Zoetermeer. Dat zei ze maandagavond in de gemeenteraad. Ter Laak vindt dat een speciale wet die is bedoeld om gemeenten inspraak te geven in dit soort gevallen, verkeerd wordt uitgelegd. 'Wij zijn ook bezig met een brief aan de minister', zegt de wethouder in de gemeenteraad.
'Wij hebben als gemeente geen inspraak in dit soort processen', hield ze de gemeenteraad voor tijdens een ingelast debat over de acute geboortezorg in haar stad. Omroep West meldde vorige week dat de gemeente te horen had gekregen dat er alleen gekeken ging worden naar het weghalen van de geboortezorg. Dat onderzoek wordt gedaan door het HagaZiekenhuis, dat na een fusie de baas is over het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis.
Dat was niet wat de gemeente voor ogen had. 'Wel heeft de minister ons sinds kort een instrument gegeven, de AMvB', zei Ter Laak. Dat is een Algemene Maatregel van Bestuur, een soort wet waarin staat dat je als ziekenhuis iets van acute zorg wilt weghalen of veranderen, je eerst met alle betrokkenen om tafel moet. 'Maar je ziet nu dat ziekenhuisbestuurders dat aan het eind van het traject pas willen doen, en wij willen in het begin zitten.'
Noodklok en brief
Het water staat Zoetermeer inmiddels zo hoog aan de lippen dat de wethouder 'de noodklok' luidt. En dat doet ze bij minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. 'Dit is gewoon niet akkoord, de gereedschapskist voor gemeenten moet gewoon beter worden gevuld', zegt de wethouder. Ze voelt zich nu machteloos tegenover ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars.

De wethouder vecht nu voor Zoetermeer, maar inmiddels praat ze ook met andere gemeenten waar soortgelijke situaties zich voordoen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zutphen, waar voormalig LangeLand-topman Pier Eringa nu de baas is, en ook de geboortezorg wil weghalen. Zoetermeer, Zutphen en andere gemeenten bewerken nu gezamenlijk het ministerie in een poging om meer macht te krijgen.