Geschonken pakketje mocht pas 100 jaar later worden opengemaakt en dat moment is bijna

© Museum Paulina Bisdom van Vliet
HAASTRECHT - 'Misschien ligt er wel een schat begraven.' Inwoners van Haastrecht hebben de wildste ideeën over de erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. De stille burgemeester van Haastrecht overleed in 1923 en liet, naast haar huis, nog iets anders na aan de Haastrechtse gemeenschap. Een mysterieus verzegeld pakketje dat 100 jaar na haar dood mag worden geopend. En dat moment is bijna daar...
'Het leek me een spannende dame. Misschien heeft ze nog wat smeuïge geheimen. Wat onechtelijke kinderen bijvoorbeeld', zegt een vrouw op de Haastrechtse weekmarkt. 'Zou het geld zijn? Ik denk het niet, want hoe verdeel je dat?', filosofeert een ander. 'Ik denk dat het iets is voor het Haastrechtse bos.'
De podcast 'Het Geheim van Haastrecht' kun je vinden op de gebruikelijke podcast platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je zodat je geen aflevering hoeft te missen.
Veel Haastrechtenaren kennen de verhalen over Paulina Bisdom van Vliet al jaren. Haar vader en grootvader waren burgemeesters van Haastrecht en ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving. Zelf was Paulina ook erg begaan met het wel en wee van Haastrecht. Zo deelde ze voedselbonnen uit aan de armen.

Ongeduldig aftellen

'Dat vind ik zo goed', zegt Nelie Gerritsen. 'Als ze geld zou uitdelen, zouden de mannen naar de kroeg gaan.' Gerritsen kent veel verhalen via de overlevering van haar oma. 'Toen zij ging trouwen, heeft ze bijvoorbeeld ook toestemming aan mevrouw Bisdom van Vliet gevraagd', weet ze.
Paulina Bisdom van Vliet was ook erg betrokken bij het verenigingsleven. Ze was ze beschermvrouwe van gymnastiekvereniging Olympia. 'Na haar dood kregen wij ieder jaar nog 100 gulden van haar erfenis. Later werd dat 50 euro', zegt Ria Straver. Zij was jarenlang penningmeester bij Olympia.
Museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht
Museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht © Omroep West
Bij een andere vereniging van het dorp, voetbalvereniging Haastrecht, hebben ze de hoop dat het mysterieuze pakketje voor hun is bedoeld. 'Misschien profiteren we er financieel nog wel wat van', zegt secretaris Gert Versteeg. Geld bedoeld voor een nieuwe tribune? 'De Paulina-tribune, het zou een optie zijn. Of een aparte bar.'
Ongeduldig tellen Haastrechtenaren de dagen tot 1 juni af. Dat is het moment dat de 100 jaar na de dood van Paulina Bisdom van Vliet zijn verstreken. Het is echter nog niet de dag dat de inhoud van het mysterieuze pakketje bekend wordt gemaakt. Stichting Bisdom van Vliet, die het pakketje in een kluis heeft liggen, gaat het eerst in besloten kring bestuderen en komt na de zomer met uitleg over de inhoud.

Podcast: het Geheim van Haastrecht

In de vijfdelige podcastserie Het Geheim van Haastrecht gaat journalist Lieuwe van Slooten op zoek naar de erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. Vanaf nu is de podcast te beluisteren. 'Tijdens de opnames van de podcast heb ik gemerkt dat Paulina Bisdom van Vliet nog steeds meer dan ooit leeft in Haastrecht. Het mysterieuze pakketje met haar erfenis zorgt niet alleen voor een ongekende nieuwsgierigheid bij mensen, maar wakkert ook rijke fantasieën aan', reageert Van Slooten.
Opnames van de podcast met Haastrechtenaar Nelie Gerritsen
Opnames van de podcast met Haastrechtenaar Nelie Gerritsen © Omroep West
De podcast 'Het Geheim van Haastrecht' kun je vinden op de gebruikelijke podcast platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je zodat je geen aflevering hoeft te missen.