Hoe herken je de ziekte van Lyme? 'Wacht niet tot je bij de huisarts bent'

© ANP
REGIO - Het tekenseizoen is weer begonnen en daarom is het deze week de week van de tekenbeet. Ondanks een daling in het aantal tekenbeten ten opzichte van vorig jaar, blijft het belangrijk jezelf te checken op tekenbeten. Eén bijt van het beestje kan je de ziekte van Lyme opleveren. 'Ook als je alleen in je tuin geweest bent', vertelt bioloog Arnold van Vliet.
'Er zijn landelijk zo'n dertig procent minder tekenbeten gemeld dan vorig jaar', zegt Van Vliet in het Omroep West-radioprogramma Menno in de Middag. Flink lager dan normaal dus. 'Maar checken blijft belangrijk. Van boven naar beneden en vooral goed letten op de vochtige plekken. Dus liezen en knieholtes bijvoorbeeld.'
Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Het is een infectieziekte die door de Borrelia-bacterie wordt veroorzaakt. Bij één beet van het beestje kan het al raak zijn. In de ergste gevallen kan de ziekte van Lyme leiden tot verlamming aan de gezichtsspieren. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen.

Hoe herken je de ziekte van Lyme?

Daarom is het belangrijk om meteen de teek te verwijderen, zegt Van Vliet. 'Wacht niet eerst tot je bij de huisarts bent. Met een pincet of tekenpen kan je het beestje er zo af halen. Dan blijven de kaken vaak nog zitten, maar daar zit de bacterie niet in. Die kan je dus laten zitten of weghalen als je het vervelend vindt.'
Mensen die gebeten zijn door een teek en de ziekte van Lyme hebben, krijgen vaak een rode ring of vlek op de huid op de plaats waar de teek heeft gebeten. Soms is er een blauwachtige of roze vlek te zien. Vaak verdwijnt dit na enkele dagen, maar het kan ook pas drie maanden later zijn. Als de vlek verdwijnt, betekent dat nog niet dat de bacterie weg is.

Meld je tekenbeet

Het is volgens de bioloog daarom ook belangrijk om het aantal tekenbeten in kaart te brengen. Deelnemers kunnen zich aanmelden om hun tekenbeten door te geven. 'Je kan dan aangeven of je gebeten bent, maar ook als je niet gebeten bent willen we dat weten.' Aanmelden kan hier.