Hoe vind je de mooiste schatten tijdens de vrijmarkt op Koningsdag?

De vrijmarkt op de Frederik Hendriklaan in Den Haag tijdens Koningsdag
De vrijmarkt op de Frederik Hendriklaan in Den Haag tijdens Koningsdag © ANP
REGIO - Half Nederland haalt deze dagen zijn zolder leeg, want de vrijmarkt op Koningsdag komt er weer aan. De andere helft hoopt op de meest fantastische koopjes. Liz Groen gaat tijdens de traditionele vrijmarkt op Koningsdag vroeg op pad. De Haagse vintage- en antiekhandelaar weet hoe je de mooiste koopjes en schatten kunt bemachtigen. 'Als je iets ziet aan de andere kant van de markt, ga er altijd op af. Want anders is het weg tegen de tijd dat je er rustig langs loopt.' Speciaal voor Omroep West deelt ze haar tips.
De Haagse vintage- en antiekhandelaar Liz Groen is gek op rommelmarkten en gaat altijd goed voorbereid op stap.
Kijk hier naar zeven tips van Liz voor hoe je succesvol op schattenjacht gaat tijdens de vrijmarkt:
Tips voor de vrijmarkt
Liz Groen heeft meer tips dan alleen die zeven in de bovenstaande video. Vroeg opstaan is voor haar geen probleem, regelmatig loopt ze om 06.00 uur 's ochtends al op een rommelmarkt.
  • Zorg dat je er vroeg bij bent. 'Wees erbij als ze uitpakken.'
  • Loop altijd een paar keer langs bij die ene kraam die je al leuk vindt. Vaak hebben ze meer dozen staan die nog niet zijn uitgepakt. Dat is dan echt de moeite waard.
  • Niet iedereen kan vroeg op de markt zijn, dus denk na over je vervoer. Je kunt niet altijd dichtbij parkeren. Misschien is het handiger met het ov te gaan of per fiets, scooter of met een bakfiets. Ook op Koningsdag worden er parkeerbonnen uitgeschreven.
  • Controleer vóór je iets koopt of het nog heel is.
Hieronder legt Liz Groen uit hoe je erachter komt of je porselein een barst heeft:
Kapot porselein kopen? Leer hier hoe je het herkent!
  • Regel een 'dropadres' in de buurt van de markt. Wanneer je de mooiste stoel van je leven tegenkomt, is het fijn als je die niet drie uur lang hoeft mee te sjouwen.
  • Als je iets specifieks zoekt, bijvoorbeeld een bepaald servies of kleding in Peaky Blindersstijl, zorg dat je goed georiënteerd bent en neem bijvoorbeeld afbeeldingen mee.
  • Afdingen mag, alleen niet bij kinderen tijdens de vrijmarkt.