Dubbele intocht mogelijk na besluit politiek: Sinterklaas met én zonder zwarte piet

© ANP
RIJSWIJK - Rijswijk krijgt mogelijk twee sinterklaasintochten: één met zwarte pieten en één met roetveegpieten. Met die beslissing wil de gemeenteraad tegemoetkomen aan zowel voor- als tegenstanders in de discussie over zwarte piet. Het voorstel om twee intochten mogelijk te maken, werd dinsdagavond met een nipte meerderheid aangenomen.
In Rijswijk waren de afgelopen jaren nog zwarte pieten te zien tijdens de sinterklaasintocht. Dat is niet meer van deze tijd, vinden meerdere partijen in de gemeenteraad. 'Dat is geen inclusieve intocht. Veel kinderen in Rijswijk kunnen daar niet van meegenieten', stelt Zgjim Osmani (D66). 'Rijswijk moet meegaan met de tijd.'
D66 stemde daarom ook voor de motie van ChristenUnie om het evenementenbeleid inclusief te maken. De motie ging over het evenementenbeleid in brede zin, waaronder een inclusieve sinterklaasintocht zonder zwartgeschminkte pieten. Ook VVD, Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid, GroenLinks en PvdA stemden voor. Daarmee haalde het idee met één zetel verschil een nipte meerderheid.

Mogelijk twee intochten

'We zijn heel blij dat de motie is aangenomen', zegt Osmani. 'Het is al tijden een discussie, de afgelopen jaren was er een redelijk conservatieve meerderheid in Rijswijk, en het onderwerp zwarte piet is ook altijd gevoelig geweest. Tot op de dag van vandaag.' Door de aangenomen motie is het waarschijnlijk dat de gemeente een inclusieve sinterklaasintocht gaat organiseren.
De afgelopen jaren werd de sinterklaasintocht echter op vrijwillige basis georganiseerd door Marc Weterings. Hij is tevens fractievoorzitter van Rijswijks Belang. Mogelijk bestaan er straks twee intochten naast elkaar: een traditionele en een inclusieve intocht. 'Als organisator Marc Weterings opnieuw een vergunning aanvraagt, zal deze volgens de gebruikelijke voorschriften worden beoordeeld', legt een woordvoerder van de gemeente uit. 'In theorie zou het inderdaad kunnen dat er in november dan twee sinterklaasintochten plaatsvinden.' Over de eventuele invulling van de intocht(en) is nog niets bekend.

'Grote symbolische waarde'

Mocht er een intocht komen die door de gemeente wordt georganiseerd, dan is daarbij ook een rol weggelegd voor burgemeester Huri Sahin. In een reactie zegt zij: 'In de motie wordt het college gevraagd dit jaar een sinterklaasintocht te organiseren volgens de formule van het NTR Sinterklaasjournaal, in nauwe samenwerking met de winkeliersverenigingen en met een officiële ontvangst door de burgemeester. Als de intocht gaat plaatsvinden, zal ik bij de ontvangst van de sint aanwezig zijn.' Sahin noemt het sinterklaasfeest 'een belangrijk kinderfeest met een grote symbolische waarde'.