Uitspraak rechtszaak Richard de Mos wordt live uitgezonden door Omroep West

Richard de Mos,  vorige week in de rechtbank
Richard de Mos, vorige week in de rechtbank © ANP
DEN HAAG - Voor Richard De Mos en Rachid Guernaoui is het vrijdag een belangrijke dag. Zij krijgen dan in de Rotterdamse rechtbank te horen of ze schuldig worden bevonden aan onder andere corruptie en het deelnemen aan een criminele organisatie. Er is veel belangstelling voor de uitspraak, die bij Omroep West op de voet is te volgen. De uitspraak wordt vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op TV West en de livestream op de website en app van Omroep West.
Online, op de app en op de website, kun je de uitspraak live meemaken door onze livestream te volgen. Ook op televisie zijn we de hele dag bij de uitspraak in de Haagse corruptiezaak. Vanaf 9.00 uur openen we online met een liveblog, waarin de hele dag het laatste nieuws te vinden is.
Zodra de zitting begint - ongeveer een uur later - start ook de livestream. Daarnaast is de stream ook live op televisie te volgen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de rechters eerst alle strafbare feiten langs gaan. Daarna doen ze de uitspraken voor alle verdachten in één keer, vergelijkbaar met hoe het ging bij de strafeis.
Rachid Guernaoui (l) en Richard de Mos (r) met advocaat Peter Plasman
Rachid Guernaoui (l) en Richard de Mos (r) met advocaat Peter Plasman © ANP
Bij de rechtbank van Rotterdam is het druk in aanloop naar de rechtszaak. Volgens hen is er veel belangstelling voor de zaak-De Mos. 'We krijgen nogal wat vragen van Hagenaren, Hagenezen en ook mensen buiten Den Haag over hoe ze de rechtszaak kunnen volgen. De zaak staat best in belangstelling', vertelt een woordvoerder van de rechtbank.
Maar, mensen die de rechtszaak willen volgen hoeven dus niet per se naar Rotterdam toe om te weten wat er precies wordt gezegd in de rechtszaal. Ook thuis kun je er, met onze livestream, gewoon bij zijn.

'Voorbereidingen niet anders dan normaal'

De voorbereidingen op de zaak zijn niet heel anders dan normaal. 'In veel zaken spelen natuurlijk dingen als privacy, maar de verdachten hebben voor deze zaak eigenlijk gezegd dat ze het helemaal niet erg vinden om in beeld te komen', legt de woordvoerder uit. 'Sterker nog, ze vonden het zelfs prettig.'
Wel wordt altijd van te voren gecheckt of verdachten in een rechtszaak het wel of niet prettig vinden. 'Dat is vaak eigenlijk het enige wat we doen. Niet iedere zaak leent zich er natuurlijk voor om het op deze manier te doen, maar deze zaak juist wel.'
Richard de Mos na aankomst bij de Rotterdamse rechtbank.
Richard de Mos na aankomst bij de Rotterdamse rechtbank. © ANP
Heel vreemd is het overigens niet dat rechtszaken worden gestreamd. 'Dat doen we wel vaker, met enige regelmaat. Maar wel bij zaken die een groter belang dienen', legt de woordvoerder uit. 'Denk daarbij aan de zaak van Willem Engel, onlangs nog. Of bijvoorbeeld over rechtszaken rond fusies, met een groot economisch belang.'
Heel bijzonder is het dus niet dat de rechtszaak bijna volledig wordt uitgezonden. 'We hebben voor deze zaak ook overwogen om de uitspraak zelf uit te zenden, maar gezien er veel media aanwezig is, is dat niet nodig. We vinden het vooral belangrijk dat de mensen de zaak kunnen volgen. De rechtspraak is immers openbaar', sluit de woordvoerder af.
Al het nieuws over de Haagse corruptiezaak vind je in ons dossier