Fraude bij LUMC, maatregelen tegen drie medewerkers

Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden
Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden © ANP
LEIDEN - Binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is fraude gepleegd met Europese subsidies. De fraude kwam aan het licht toen vanuit de Europese Unie vragen werden gesteld over de verantwoording van een aantal projecten.
Bij drie projecten is stelselmatig fraude gepleegd, blijkt uit intern onderzoek van het LUMC. Tegen drie LUMC-medewerkers zijn 'rechtspositionele maatregelen genomen'. Wat dat betekent, bijvoorbeeld ontslag of schorsing, wil een woordvoerster vanwege de privacy niet zeggen. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekendgemaakt.
Met de externe partij die voortdurend betrokken was bij zogenoemde researchprojecten is de samenwerking opgezegd. Het LUMC benadrukt dat de projecten niets met patiëntenzorg te maken hebben. Frida van den Maagdenberg, lid van de Raad van Bestuur van het LUMC, zegt in een persverklaring: 'We zijn geschrokken van de ernst van de feiten. Deze stroken niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten.'

Projecten onder de loep

Vanwege de fraude zal een externe commissie de 'inrichting en aansturing' rondom projecten in het Leidse ziekenhuis beoordelen en hier een advies over uitbrengen aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur laat intussen weten dat er scherper wordt gekeken naar 'wat we nu kunnen en moeten doen om dit in de toekomst te voorkomen'.