Mallorcazaak: hoofdverdachte zegt onterecht veroordeeld te zijn

Sanil B.
Sanil B. © ANP
WADDINXVEEN - De 21-jarige hoofdverdachte in de Mallorcazaak blijft ontkennen verantwoordelijk te zijn voor het overlijden van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. 'Ik ben ten onrechte veroordeeld voor de dood van Carlo', zei Sanil B. (21) donderdag bij de start van het hoger beroep. 'Dat kwam als een hele grote klap voor mij en mijn naasten.'
Sanil B. werd in november door de rechtbank veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij werd als enige van de Hilversumse vriendengroep veroordeeld voor doodslag. Op zijn linkerschoen was een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden. B. heeft, evenals zijn medeverdachten, altijd ontkend dat hij Heuvelman (27) iets zou hebben aangedaan. Heuvelman overleed in de zomer van 2021 als gevolg van excessief uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca.
De nieuwe advocaat van Sanil B is Anis Boumanjal, die samenwerkt met advocaat Peter Plasman. Boumanjal verzoekt het hof in Leeuwarden om deskundigen op te roepen over het gevonden DNA. Volgens hem betreft het een klein spoor. Het is ook niet bekend wat voor DNA het is, of het bijvoorbeeld uit speeksel, huid of haar komt.

Speeksel op schoen door kuchen of schoenenrek

Mogelijk is het DNA van het slachtoffer door indirecte overdracht op de schoen van B. terechtgekomen, oppert de advocaat. 'Ook door kuchen of schreeuwen kan speeksel op de schoen terecht zijn gekomen', zegt Boumanjal. Of via een andere schoen in het schoenenrek van de vakantievilla waarin B. met de medeverdachten verbleef. Hij vraagt het hof om nader dna-onderzoek en het raadplegen van deskundigen.
Ook vraagt de verdediging de precieze doodsoorzaak van Heuvelman nog eens te onderzoeken. Het hof beslist op 17 mei welke onderzoekswensen worden gehonoreerd. Boumanjal vroeg eveneens om het voorarrest van Sanil B. te schorsen, zodat hij zijn hbo-studie rechten kan voortzetten. Het Openbaar Ministerie verzet zich daartegen. Het hof beslist daar maandag over.

Hof wil zaak in drie weken behandelen

Het gerechtshof in Leeuwarden wil in december het hoger beroep van de Mallorcazaak inhoudelijk behandelen. Het hof trekt daar drie weken voor uit. Het proces begint in de week van 4 tot en met 8 december. In de week daarop gaat het proces verder en in de derde week heeft het hof nog vier dagen gereserveerd. Als de planning niet wordt gehaald, dan wordt de zaak mogelijk uitgesteld naar maart volgend jaar.
Carlo Heuvelman werd in de nacht van 13 op 14 juli 2021 in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal en verloor het bewustzijn. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis. 'Er is niets dat het geweld kan rechtvaardigen. Het geweld ontstond opeens', zei de officier van justitie van het OM tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak afgelopen oktober. Daarom eiste het OM gevangenisstraffen tot tien jaar tegen de negen verdachten.
Alle negen Mallorcaverdachten
Alle negen Mallorcaverdachten © ANP