Buren staan doodsangsten uit na brandstichting bij portiekwoning

De schade aan de woning bij daglicht
De schade aan de woning bij daglicht © Omroep West
DEN HAAG - 'Ik werd wakker van een oorverdovende knal en heel hard gegil', vertelt de 41-jarige Fouzia geëmotioneerd. Een deel van een portiekflat aan de Pieter Langendijkstraat in Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag flink beschadigd geraakt door een 'brandend voorwerp'. 'Het balkon van mijn buurvrouw stond in lichterlaaie en er was heel veel paniek.'
Op beelden van een camera verderop in de straat is te zien hoe zaterdagnacht rond 1.45 uur iemand iets aansteekt bij het balkon van de benedenwoning. Wat volgt is een harde knal met veel vlammen en vuur. Ook klinkt er luid gegil en is er paniek in het complex dat bestaat uit zes appartementen. 'Ik ben gelijk naar de voordeur gelopen en heb hard op de deur van mijn buurvrouw gebonsd. In het portiek hing toen al rook en bij de brievenbussen zag ik steeds meer vlammen opkomen', zegt flatbewoner Fouzia.
De schade aan het gebouw is maandag nog goed zichtbaar. Zo is het balkon van de getroffen woning gitzwart, zijn de ramen gesprongen en de deuren zwaar beschadigd. Een ruit boven de ingang is gebarsten en het gras in de tuin is weggebrand.

'Amper geslapen na brand'

Fouzia, die al sinds 2011 in haar appartement woont in het Haagse Moerwijk, leeft sinds de brand in een nachtmerrie. De vrouw durft niet meer alleen thuis te zijn en is bang voor een nieuw incident. 'Ik ben heel erg angstig en durf hier niet meer te zijn. Sinds de brand heb ik nog amper geslapen. Het liefst verhuis ik hier zo snel mogelijk', zegt ze aangeslagen.
'Stel je voor dat het fout was afgelopen en het vuur te laat ontdekt zou zijn. Er lagen meerdere kinderen te slapen, je moet er toch niet aan denken dat de bewoners gewond zouden zijn geraakt.'
Het balkon van de getroffen woning na de brand
Het balkon van de getroffen woning na de brand © Omroep West
Belal Doghmosh woont op de bovenste verdieping van de flat en schrikt van wat hij zelf omschrijft als een 'keiharde knal'. 'Ik was naar de televisie aan het kijken en hoorde plotseling veel paniek vanuit de hal.' De man besluit te gaan kijken en rent met een fles water naar beneden. 'Ik zag vlammen en in het portiek hing toen al veel rook. Ik ben hier echt van geschrokken. Dat zoiets hier gebeurt, is echt niet normaal', zegt hij.
Een buurman van het naastgelegen huizenblok die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, spreekt ook van een enorme harde knal. Hij kijkt zondagnacht naar een film als er plotseling bij het balkon van de buren een grote steekvlam verschijnt. 'Eerst dacht ik nog aan een gaslek, maar toen ik de vlammenzee zag, wist ik dat er brand was. Ik woon hier nu twintig jaar en vind dit wel heftig. Ik ben benieuwd of Haag Wonen maatregelen gaat nemen en hoop niet dat er nog meer incidenten zullen volgen', vertelt hij bezorgd.

Heftige situatie voor omwonenden

Dat het incident de woningcorporatie bezighoudt, blijkt als er maandagmiddag twee medewerkers bij het beschadigde gebouw verschijnen. Een woordvoerder noemt het incident een hele 'heftige situatie' voor de bewoners. 'Wij gaan de schade zo snel mogelijk herstellen en zijn er op dit moment voor de huurders. In het belang van het onderzoek kunnen wij verder geen mededelingen doen over eventuele maatregelen. De politie is druk bezig met een onderzoek en daar geven wij ze alle ruimte voor.'
De politie laat weten dat het om brandstichting gaat. Om te kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd, willen ze graag praten met mensen die iets verdachts hebben gezien, of camerabeelden hebben.