Schoonmaak van wegdek moet automobilisten weghouden bij horrorpoller

Toen de horrorpoller nog omhoog mocht komen
Toen de horrorpoller nog omhoog mocht komen © Omroep West
DEN HAAG - Automobilisten rijden nog steeds vrolijk fluitend over de horrorpoller, de paal bij het Haga Ziekenhuis die na meer dan 50 aanrijdingen voorlopig in de grond moet blijven. Dat is de gemeente Den Haag een doorn in het oog en daarom is er na weken ambtelijk overleg nu een nieuw plan. Geen camera's en ook geen politiecontrole, maar een schoonmaakactie moet ongewenst autoverkeer van de plek des onheils weghouden.
'Aan het begin van de busbaan ligt al tijden aan beide kanten een groen vlak met de tekst: lijnbus', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Door allemaal vuil en roet is het groene vlak inmiddels vervaagd.' Daarom laat de gemeente het betreffende stukje Escamplaan komende week schoonmaken.
'We hopen dat automobilisten voor zich kijken en dan het groene vlak met de tekst 'lijnbus' zien staan en zo snappen dat ze daar niet mogen rijden', zegt de woordvoerder. Hij wil niet van een wanhoopsoffensief spreken, maar noemt het weer zichtbaar maken van de wegbelijning 'een extra stimulans voor automobilisten'.

Nog geen besluit over camera's

'De schoonmaak gaat twee dagen duren. We hopen dat mensen er daarna dus niet meer doorheen rijden.' Of er nog camera's komen om automobilisten die de geslotenverklaring aan hun laars lappen op de bon te slingeren, kan hij nu niet zeggen. Daarover is de gemeente inmiddels al maanden in beraad.
Naast de wegbelijning is er ook nog een grote hoeveelheid borden dat waarschuwt. Eerder maakten die ook weinig indruk, met meer dan 50 aanrijdingen tot gevolg. Inmiddels is de paal dus omlaag, maar nu wordt het inrijdverbod massaal genegeerd.

Vol gas over horrorpoller

Eerder bleek al uit onderzoek van Omroep West dat de politie - ondanks meerdere verzoeken van verkeerswethouder Anne Mulder (VVD) – niet van plan is bonnen uit te schrijven rondom de veelbesproken horrorpoller. Daarnaast bleek dat de eigen handhavers van de gemeente wettelijk hiervoor geen bekeuring mogen geven.
Sindsdien rijdt half Den Haag dus ongegeneerd en zonder gevolgen over de poller. Voorlopig blijft die omlaag. Wanneer hij weer omhoog gaat? 'Pas als er nieuwe maatregelen kunnen worden genomen die het risico op aanrijdingen verminderen of er een ander besluit wordt genomen', zegt de gemeentewoordvoerder.