Man verdiende honderden euro's aan borg, leverde geen woning

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Negen mensen die stonden te popelen om in te trekken in hun nieuwe huurwoning kwamen bedrogen uit. Ze betaalden honderden euro's aan borg voor een huis dat ze nooit zouden krijgen. De 'verhuurder', een 50-jarige man uit Den Haag, stond dinsdag voor de rechter.
Tussen februari 2018 en februari 2019 werden er bij de politie negen aangiftes gedaan van oplichting met huurwoningen in Den Haag en Zoetermeer. De slachtoffers spraken af met een man die zich de ene keer Glenn noemde, de andere keer Jimmy of Sunil. Hij leidde de gedupeerden rond en liet ze een huurcontract tekenen.
Voordat de woningzoekenden in mochten trekken, moesten zij eerst conform het contract borg betalen. Sommigen gaven de borg ter plekke contant aan de verdachte, anderen maakten het geld over op de rekening van de man. De overdracht van de woning zou op een later moment plaatsvinden. Maar hoe de slachtoffers ook probeerden om later contact te krijgen met de 'verhuurder', die reageerde opeens nergens meer op.

Slachtoffers herkenden verdachte

De verdachte is uiteindelijk gepakt doordat de slachtoffers die hij zou hebben opgelicht, hem herkenden als degene die hen rondleidde in de woning. Ook is in sommige gevallen geld overgemaakt naar zijn persoonlijke rekening. Dat levert volgens het OM voldoende bewijs op voor oplichting en witwassen. De rechter bepaalde dinsdag uiteindelijk dat de man schuldig is aan het oplichten van de negen woningzoekenden.
Tussen de bewijsstukken zitten ook contracten die door hem zijn getekend. Dat de verdachte geen intentie had om op te lichten, zoals hij zelf beweert, geloofde de rechter niet. De Hagenaar kreeg voor het oplichten en witwassen tot 80 uur taakstraf. Ook moet hij één van de slachtoffers 650 euro terugbetalen.