Duizenden euro's voor grafsteen die nooit kwam en nu is bedrijf ook nog failliet

© PxHere
DEN HAAG - Een Haagse grafsteenhandelaar die klanten voor duizenden euro's dupeerde, is failliet verklaard. Het faillissement van Van Wijngaarden Natuursteen wordt bevestigd door de curator van La Gro Geelkerken advocaten. Voor gedupeerden is het totaal onduidelijk waar ze nu aan toe zijn. 'Wij hebben tot op heden geen contact kunnen krijgen met de eigenaren', laat de curator weten.
Meerdere gedupeerden betaalden steenhouwerij Van Wijngaarden Natuursteen voor het maken van grafstenen, maar die werden nooit geleverd. Zo maakte Erik Danckaarts 522 euro over voor een grafsteen voor zijn overleden vader, maar die zag hij nooit verschijnen. Dat gebeurde eerder al, maar nu blijkt het malafide bedrijf ook nog eens failliet te zijn. Dat verbaast de Hagenaar niet. 'Dit zat eraan te komen. Ik vind het heel vervelend dat ik na de betaling nooit meer iets van ze heb gehoord.'
Ook de 83-jarige Clara uit Voorburg is gedupeerde van het bedrijf en betaalde 3000 euro voor een grafsteen van haar overleden man. Ze kreeg de steen nooit geleverd en voelt zich bedonderd. 'Vlak na het overlijden van mijn man in 2021 was ik enorm emotioneel. Voor mijn gevoel ben ik niet alert genoeg geweest en hebben ze mij opgelicht op een heel kwetsbaar moment. Het geld ben ik kwijt, maar ik heb er een enorm naar gevoel aan over gehouden dat ik nooit kan accepteren', zegt ze geëmotioneerd.

Geen contact met eigenaren

'Ik wist dat dit eraan zat te komen, maar ik heb altijd nog gehoopt dat er een oplossing zou komen', vertelt een andere gedupeerde die niet bij naam genoemd wil worden. Ook zij heeft geen goed woord over voor de eigenaren van Van Wijngaarden. Nadat ze twee jaar geleden 3776,25 euro betaalde voor de aanpassing van een grafsteen, hoort ze nooit meer iets van de ondernemers . 'Ik snap gewoon niet hoe een iemand zo kan zijn en dat maakt mij enorm boos. Dit is pure diefstal en enorm triest. Ik ben erin geluisd en heb er een hard hoofd in dat ik ooit nog mijn geld terugkrijg.'
Dat blijft voorlopig nog onduidelijk, want de curator kan nog niet zeggen of de gedupeerden hun geld terugkrijgen. Sowieso kan ze niet veel over de zaak kwijt en wacht ze nog op aanvullende informatie vanuit de rechtbank. Bovendien heeft ze nog geen contact kunnen krijgen met de eigenaren. Ze roept gedupeerden van de steenhouwerij op zich bij haar per mail te melden. Omroep West heeft de eigenaren gevraagd om een reactie, maar daar is niet op gereageerd.

'Zou mijn geld terug willen'

Voor de 84-jarige An Janda uit Voorburg komt het faillissement hard aan. De vrouw bestelde in juni 2020 een grafsteen van 3100 euro voor haar overleden man, maar ontving deze nooit. 'Ik zou graag mijn geld terug willen, maar ik weet nu niet meer hoe. Als je als bedrijf zo met mensen omgaat, vind ik dat schandalig. Het gaat niet om een bankstel, maar om een grafsteen. Ik vind het schandalig', eindigt ze.