Van buikschuiven tot ringsteken: ouderwets gezellige Koningsdag

Open Koudekerkse Kampioenschap buikschuiven
Open Koudekerkse Kampioenschap buikschuiven © Omroep West
REGIO - Donderdag vierde de regio Koningsdag! Het maakte niet uit waar je was, overal was wel iets te doen. Van het kampioenschap buikschuiven in Koudekerk, het brandweerspuiten in De Lier tot het paardenringsteken in Pijnacker. Omroep West was in de hele regio te vinden voor de leukste feestjes en partijen.
Wat heb jij tijdens Koningsdag gedaan? Laat het ons weten en stuur jouw foto's en video's naar koningsdag@omroepwest.nl. Misschien zie je jouw beelden wel terug op onze kanalen.

Kampioenschap buikschuiven: Het geheim? 'Niet te hoog springen'

Na de Aubade, de kinderspelletjes en de vrijmarkt was het tijd voor het Open Koudekerkse Kampioenschap buikschuiven. Het is de twintigste editie van het spektakel en dat ging er zo aan toe.
Open Koudekerkse Kampioenschap buikschuiven
'Buikschuiven is hét ding van Koudekerk', zegt een dame tegen de verslaggever van Omroep West. Haar man heeft als oudste deelnemer meegedaan: ‘En die prijs heb ik geïnd', zegt ze met het envelopje met geld in haar hand: 'Zo gaat dat hier'.

Ook in Rijswijk wordt verjaardag koning gevierd

Traditie in Pijnacker: wie wordt dit jaar de beste paardenringsteker?

In Pijnacker is het traditionele paardenringsteken begonnen. Zo’n vijftien wagens met paarden of pony's ervoor rijden rondjes op de Julianalaan en een van de inzittende moet proberen zoveel mogelijk ringen, die boven het parcours hangen, aan zijn of haar stok te steken. 'We doen al 35 jaar mee', vertelt een man in een van de koetsen. 'We gaan het vandaag weer beleven', voegt zijn vrouw, die de ringen zal steken, vrolijk toe.
Even verderop op het Raadhuisplein is het ook druk met feestgangers. 'Nu ga ik even met de kinderen ijsjes eten en op het springkussen spelen', vertelt een vader vrolijk. 'En vanmiddag breng ik ze thuis en komt papa terug voor het echte feestje', voegt hij lachend toe.

Brandweerspuiten in De Lier

In De Lier is de brandweerwedstrijd voor kinderen in volle gang. Er is van alles te doen, van blussen tot watersjoelen. Verschillende groepjes kinderen strijden tegen elkaar om de prijs. Een van de kinderen van basisschool De Vlieten heeft alles in een keer geblust en staat er zelf ook van te kijken: 'Ik doe ook niet eens aan de jeugdbrandweer.' Hij geeft aan nu alsnog te overwegen om dit te doen.
Een groepje dat bezig is met watersjoelen geeft dé gouden tips: 'Goed mikken, op de grond zitten én heel geconcentreerd zijn'. Voorzitter Piet Voskamp is blij om het te zien: 'Dit is waar je het voor doet, een hoop mensen op de been. Er wordt gezegd dat iedereen op vakantie is, maar dat valt reuze mee'.
Brandweerspuiten in De Lier
Brandweerspuiten in De Lier © Omroep West

Kinderspelen in volle gang in Gouderak

Kinderen worden geschminkt en spelen spelletjes op de Kinderspelen in Gouderak in de Krimpenerwaard. En er moet natuurlijk ook gegeten worden.

Ook Keukenhof kleurt oranje op Koningsdag

De oranje tulpen staan precies op tijd in bloei voor Koningsdag. 'En het zonnetje schijnt ook nog eens', vertelt een bezoeker enthousiast.
Oranje tulpen in bloei in Keukenhof
Oranje tulpen in bloei in Keukenhof © Elly Exalto

Bijzondere diensten op de vrijmarkt in Zoetermeer

Ook in Zoetermeer liggen de straten bezaaid met kleedjes vol boeken, knuffels en kleren en wordt er (keihard) onderhandeld over de prijzen. Maar er zijn ook een aantal mensen die een extra zakcentje proberen te verdienen met opvallende diensten, zoals Erik.

Honderden Katwijkers vroeg uit de veren voor Aubade

Waar in de meeste dorpen en steden de meeste mensen nog druk zijn met de voorbereidingen op de vrijmarkt en andere feestlocaties, is in Katwijk het hele dorp uitgelopen voor de Aubade. Uit volle borst zingen rond 8.00 uur honderden mensen het Wilhelmus mee in de Voorstraat. 'Het was vanmorgen wel vroeg opstaan', zegt een man met kleine oogjes.
Na het Wilhelmus is het aan de burgemeester Cornelis Visser om Koningsdag officieel in te luiden. 'Wat is het dorp mooi versierd. Overal hangen vlaggen uit en zie ik oranje', begint de burgemeester. 'Leve de koning, hoera, hoera, hoera!', klinkt het door de hele Voorstraat aan het einde van de toespraak. Daarna is het tijd om 'De Zilvervloot' te zingen. 'Maar daar het ik wel de tekst bij nodig', lacht een vrouw met een vel papier in haar handen.

Eerste vrijmarktliefhebbers zijn er vroeg bij

In de Thomsonlaan en Frederik Hendriklaan in Den Haag liggen de eerst kleedjes met rommel klaar voor de verkoop. Ook zijn de eerste koopjesjagers al gesignaleerd op de vrijmarkt. En niemand minder dan burgemeester Jan van Zanen kwam ook alvast een kijken nemen.

En zo eet je een oranjetompouce

Nieuwe foto koning Willem-Alexander gepubliceerd op verjaardag

Ter gelegenheid van de 56e verjaardag van koning Willem-Alexander heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag een nieuwe foto van de vorst gepubliceerd. De foto is vorig jaar december gemaakt op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Koningsdag begint zonnig en blijft zo goed als droog

Het overgrote deel van het land heeft in de ochtend van Koningsdag te maken met veel zonneschijn en droog weer. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. Tijdens Koningsnacht daalde de temperatuur in het binnenland tot -2 graden. Buienradar meldt dat tegen het einde van de ochtend de temperatuur is gestegen naar ongeveer 11 graden.
De middag verloopt ook grotendeels zonnig en zonder regen. Wel neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. De temperatuur neemt dan toe tot 16 graden. In de avond wordt de bewolking dikker, maar blijft het - als het goed is - wel droog.