Den Haag maakt zich op voor Turkse verkiezingen

Recep Tayyip Erdogan is sinds 2014 president van Turkije
Recep Tayyip Erdogan is sinds 2014 president van Turkije © ANP
DEN HAAG - Turkse Nederlanders kunnen vanaf zaterdag weer in Den Haag stemmen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Net als bij voorgaande verkiezingen hebben ze meer dan een week om hun stem uitbrengen in het GIA Exhibition Center.
De verkiezingen worden vooraf als historisch bestempeld. President Recep Tayyip Erdogan is al twintig jaar aan de macht en is ook nu weer verkiesbaar. Voor het eerst zeggen deskundigen dat zijn herverkiezing niet zeker is.
Of Erdogan aan de macht blijft, zal half mei duidelijk worden. De verkiezingen in Turkije zelf zijn op 14 mei. Voor die tijd kunnen Turken in het buitenland stemmen. Wanneer dit kan, verschilt per land. Zo zijn in Duitsland en Oostenrijk de stembussen donderdag al open gegaan, terwijl dit in Nederland pas vanaf zaterdag kan.

Tot 7 mei worden gestemd

In Nederland kunnen Turken op vier plaatsen hun stem uitbrengen. Naast Den Haag zijn er ook stemlocaties in Amsterdam, Eindhoven en Deventer. Op de meeste locaties kan tot 7 mei worden gestemd, alleen in Eindhoven gaat het stembureau 1 mei al dicht.
In Turkije wonen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara 85 miljoen mensen. Daarnaast wonen er nog eens 6,5 miljoen Turken in het buitenland. In Nederland zijn het er naar schatting 430.000 mensen met een Turkse achtergrond, van wie er zeker 80.000 de Turkse nationaliteit hebben.