Man met 550 kinderen moet stoppen met doneren sperma

Massadonor Jonathan (links) met zijn advocaat bij de rechtbank
Massadonor Jonathan (links) met zijn advocaat bij de rechtbank © ANP
DEN HAAG - De Haagse spermadonor Jonathan M. moet stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Dat heeft de rechtbank bepaald. De zaaddonor heeft inmiddels al zeker 550 kinderen.
De Hagenaar mag van de rechtbank ook niet meer tegen wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren, of advertenties plaatsen waarin hij dat aanbiedt. Houdt hij zich niet aan het verbod, dan wacht hem een dwangsom van 100.000 euro per donatie. Het verbod geldt per direct. Ook als de donor in beroep gaat tegen de uitspraak, mag hij voorlopig geen sperma doneren.
De rechtszaak was aangespannen door Stichting Donorkind. De stichting zegt dat massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid van de kinderen en later eventueel ook voor de kinderen de ze krijgen. Zonder het te weten zouden ze een kind kunnen krijgen met een halfbroer of halfzus.

'Jonathan jokte over donaties'

De rechtbank oordeelt dat Jonathan heeft gejokt over zijn donaties. Hij vertelde mensen die via hem een kind wilden, dat hij maximaal 25 donorkinderen had. Dat is de limiet die klinieken hanteren. Als zij hadden geweten dat hij veel meer kinderen had, zouden ze waarschijnlijk een andere donor hebben gekozen, stelde de rechtbank.
Stichting Donorkind zegt dat Jonathan zijn zaad heeft verspreid via meer dan tien klinieken in binnen- en buitenland. Hij moet van de rechtbank laten weten of hij ook nog aan andere instellingen heeft gedoneerd. Als die lijst niet compleet is, krijgt nog een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.

'Geheel nieuw concept'

De advocaat van de Hagenaar stelde tijdens de zitting dat mensen zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam doen. Jonathan zelf noemde zijn aanpak 'een geheel nieuw concept'. Hij zei dat zijn kinderen onbewuste inteelt met een onbekende halfzus of halfbroer kunnen voorkomen door te zeggen dat hij hun vader is, maar dat veegde de rechtbank van tafel. 'Dat is persoonlijke informatie en ze hoeven die niet met de rest van de wereld te delen', zei de rechter.
Stichting Donorkind is tevreden dat de massadonor moet stoppen met het delen van zijn sperma. 'We zijn blij dat de rechter uitspreekt dat het hebben van ontelbaar veel halfbroers- en zussen geen goed idee is', zegt de stichting. Die hoopt dat zorgminister Ernst Kuipers 'nu wel bereid is om energie te steken in een centraal register voor alle donoren, via klinieken en privé, in binnen- en buitenland. Zodat donorkinderen, als ze op zoek gaan, net als de meeste andere mensen een overzichtelijke familie hebben.'