Grote fietsenstalling wordt miljoenen euro's duurder

© ANP
LEIDEN - De gemeente Leiden vraagt de gemeenteraad ruim 4,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de ondergrondse fietsenstalling bij De Geus, het nieuwbouwproject tegenover station Leiden Centraal. Daar worden onder andere een grote bioscoop, een congrescentrum, een supermarkt, twee restaurants en woontorens gebouwd.
Onder het gebouw dat op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg komt, zou oorspronkelijk een parkeergarage voor auto's worden aangelegd. Later werd dat veranderd in een fietsenstalling met plek voor drieduizend fietsen. De gemeente sprak toen af om de bouw van de fietsenstalling op zich te nemen.
Doordat alles duurder is geworden in de bouw, stijgen de kosten van het hele project flink. De ontwikkelaar kan de gemeente dus niet tegemoetkomen voor de extra kosten voor de fietsenstalling.
De Geus in Leiden
De Geus in Leiden © Chris de Waard
Het college van burgemeester en wethouders in Leiden ziet zich daarom gedwongen om de extra 4,5 miljoen in het project te steken, omdat anders vertraging dreigt voor de start ervan. In dat geval zou de ontwikkelaar de daarmee gepaard gaande extra kosten op de gemeente proberen te verhalen, zo is de vrees in het stadhuis.
De sloop van de gebouwen die er nu nog staan, begint in mei. Dat is later dan gepland, omdat bij de voorbereidingen werd ontdekt dat er ruimte zit tussen de onderkant van de bestaande vloer en het daaronder liggende zandpakket. Dat vergt een andere sloopmethode, waarvoor extra onderzoek nodig was.