Wist jij dat Delft en Gouda ooit de bierhoofdsteden van Europa waren?

Wist jij dat Delft en Gouda ooit de bierhoofdsteden van Europa waren?
Wist jij dat Delft en Gouda ooit de bierhoofdsteden van Europa waren?
REGIO - Bier; wie houdt er niet van zo'n goudgele rakker? Wat nu bijna niemand meer weet, is dat plaatsen als Gouda en Delft ooit de bierhoofdsteden van Europa waren. Ook weten veel mensen niet dat de drank die tegenwoordig vooral hard gaat bij feesten en in de horeca, vroeger juist een voorname voedingsbron was. Al die weetjes zijn vastgelegd in de Canon van de Nederlandse biercultuur, die deze week is gepresenteerd.
Lezers van de canon gaan in 35 stappen langs alle bierontwikkelingen, invloedrijke brouwers en soorten als oer-, gruitbier en 'Beijersch'. De canon begint in de eerste eeuw na Christus, met de Bataafse biercultuur die zijn weg vond naar het Romeinse leger. Vooralsnog eindigt hij in 2022 met het hoofdstuk 'het einde van speciaalbier'.
Een van de doelen van de canon is het onderuithalen van fabels en mythes over bier. Veel mensen zullen weleens hebben gehoord dat in de middeleeuwen vooral bier werd gedronken omdat water te vies was. 'Een hardnekkig misverstand', zegt Leendert Alberts, medeopsteller van de canon en docent aan de Stichting Bieropleidingen Nederland. 'Er werd juist voor gezorgd dat er goed drinkwater was in de steden. Dat was ook in het belang van de brouwers, want van slecht water maak je geen goed bier.'

Gouda en Delft

Maar de canon is er vooral voor mooie bierverhalen. Over bier in Nederland valt ook veel te vertellen. Zo was Gouda in de vijftiende eeuw de grootste bierexporteur van Europa. Delft was dat in de zestiende eeuw.
'Bier ging naar België, Noord-Frankrijk en zelfs naar Engeland', zegt medeauteur Rudi Bakker van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Delft had alles wat een grote bierstad vroeger nodig had. 'Goed water om te brouwen en water om het over te vervoeren.'

Bier raakte uit de gratie

In de canon komen ook de donkere perioden aan bod. Na de middeleeuwen volgde een tijd van verschraling en kwaliteitsverlies, om uiteenlopende redenen. Bier raakte uit de gratie, de ontwikkeling stond stil. In de canon is die periode afgebakend van 1650 tot 1835.
Namen die onlosmakelijk met de ontwikkeling van het Nederlandse bier zijn verbonden, zijn die van Heineken en Amstel. In de loop van de negentiende eeuw ontwikkelden zij zich tot grote spelers en ook pioniers, die nieuwe technieken toepasten en steeds beter bier op steeds grotere schaal gingen brouwen.

Hollands bier populair in wereld

Nog altijd is Nederland de tweede bierexporteur ter wereld, na Mexico. Dat komt voor een belangrijk deel door Heineken, dat haar hoofdkantoor en brouwerij in Zoeterwoude heeft staan. Vooral in de VS vindt Hollands bier gretig aftrek. Ook de Fransen, tweede op de lijst, lusten wel een ennekèn.
Aan het einde van de canon ligt het bierlandschap er goed bij. 'Nederland heeft nu ruim 900 brouwerijen', zegt Alberts van de Stichting Bieropleidingen Nederland. 'In 1980 waren dat er nog maar dertien.' En de geschiedenis houdt hier niet op. Het marktaandeel van pils daalt jaarlijks met een paar procent en er komen nog altijd brouwerijen en soorten bij. De canon is dan ook dynamisch, zeggen de makers. De toekomst zal uitwijzen wat er nog in het vat zit.
De complete Canon van de Nederlandse biercultuur is hier te vinden