Staande ovatie én koninklijke onderscheiding voor beroemde biologe Jane Goodall

Dr. Jane Goodall in het World Forum
Dr. Jane Goodall in het World Forum © ANP
DEN HAAG - Duizenden mensen kwamen zaterdag naar het World Forum voor een bijzondere gast. De wereldberoemde Britse biologe en antropologe Jane Goodall (89) stond op het podium van het Haagse theater om een lezing te geven. De middag kreeg een speciale wending: Goodall kreeg een koninklijke onderscheiding uitgereikt.
Er klonk oorverdovend applaus toen Jane Goodall de zaal binnenkwam. Nog voor ze een woord had gezegd, kreeg ze al een staande ovatie van ruim een minuut. 'Bedankt voor de prachtige begroeting', zei de 89-jarige biologe even later.
De zaal zat vol met fans van de biologe, die wereldwijd bekend werd met haar onderzoek naar chimpansees. 'We vinden het fantastisch wat zij doet voor moeder aarde, de dieren en de chimpansees. Ik heb in 1999 stage gelopen in Tanzania, ik heb een aantal chimpansees van haar mogen leren kennen. Dat was een geweldige ervaring', vertelt een van de enthousiaste bezoekers. 'We zijn meer dan vereerd om hier te zijn en haar live te mogen zien.'
Jane Goodall vertrok in 1960 naar het Gombe Stream National Park in Tanzania om daar chimpansees te bestuderen. Daar ontdekte ze onder meer dat de dieren zelf werktuigen maken en die gebruiken. Ook kwam ze erachter dat chimpansees samen op jacht gaan en oorlog voeren met andere apensoorten.
'Ze is voor mij een wereldinspirator. Voor klimaat, milieu en bewust leven. Ze is een rolmodel, een voorbeeld voor de hele wereld', vertelt een andere bezoeker over waarom ze naar Den Haag is gekomen om de lezing bij te wonen.
En dat is ook al tientallen jaren de missie van Goodall. Al meer dan zestig jaar strijdt ze voor het behoud van de natuur en de bescherming van chimpansees en roept ze mensen op om daarvoor in actie te komen. Dat doet ze met het Jane Goodall Instituut, dat ook in Nederland zit. Ze reist de hele wereld over om lezingen te geven.

Band met Nederland

De invloed van Goodall is ook op Nederland groot en daarom kreeg de biologe zaterdag een koninklijke onderscheiding. Na de lezing werd de onderscheiding onder luid applaus uitgereikt door minister van der Wal (Natuur & Stikstof), waardoor Goodall nu Officier in de orde van Oranje Nassau is. Van der Wal prees haar voor haar baanbrekende onderzoek en inzet. 'Bedank de koning voor me', grapte Goodall.
'Ik wil je bedanken voor deze verrassing. Als je zoals dit verrast wordt, heb je geen woorden', vervolgde ze. Ze vertelde dat haar band met Nederland nog veel verder gaat dan een uitverkocht Haags theater. Zo was haar eerste man Nederlands. 'En mijn over-overgrootvader kwam uit Nederland.'
Jane Goodall
Jane Goodall © Omroep West