'Stakend personeel Albert Heijn geïntimideerd door eigen werkgever'

Lege schappen bij Albert Heijn in De Lier
Lege schappen bij Albert Heijn in De Lier © Omroep West
DELFGAUW - Meerdere uitzendkrachten van het distributiecentrum van Albert Heijn in Delfgauw zijn geïntimideerd door hun werkgever. Dat zeggen de werknemers tegen Omroep West. Vakbonden FNV en CNV kwamen vorige week met het nieuws dat stakend personeel van Albert Heijn zou worden geïntimideerd. 'Er werd gezegd dat we een slecht rooster krijgen als we niet doorwerken, dat ons contract niet verlengd zou worden of dat we niet alle uren uitbetaald zouden krijgen.' Desondanks gaat de staking op maandag gewoon weer door.
De lege schappen worden in sommige filialen van Albert Heijn steeds zichtbaarder. Maar in de distributiecentra waar sinds vorige week gestaakt wordt zijn de gevolgen voor de medewerkers veel groter. Medewerkers van het distributiecentrum in Delfgauw worden onder druk gezet door hun werkgever, zeggen ze. 'Ik ben niet de enige en dit speelt niet alleen in het distributiecentrum in Delfgauw. Dit gaat om meerdere centra en wij willen andere mensen helpen', zegt een van de medewerkers.
Omroep West sprak drie medewerkers uit het distributiecentrum in Delfgauw. Zij zijn alle drie in dienst bij het uitzendbureau Otto en willen uit angst voor de consequenties anoniem blijven. 'De meeste uitzendkrachten zijn van buitenlandse komaf, zij spreken de taal niet goed en weten niet hoe wat hun rechten en plichten zijn', zegt een andere medewerker bezorgd.

'Coördinatoren kwamen vloer op'

Een andere man, ook werkzaam in het distributiecentrum in Delfgauw, vertelt dat vorige week de coördinatoren van uitzendbureau Otto, de werkvloer op kwamen. 'Er werd gezegd dat als we bleven staken dat dat nadelige gevolgen had voor ons contract. Ook voor de mensen met een vast contract zou het betekenen dat er minder werkzaamheden voor hen waren en dus het uurloon omlaag zou gaan.'
Daarop diende deze medewerker een klacht in bij Otto. 'De supervisors zijn toen in gesprek gegaan met de coördinatoren. Ze zeiden dat het niet meer zou gebeuren, maar ja, dat weet je nooit zeker.' Ondertussen zijn de coördinatoren volgens de medewerker nog steeds werkzaam als leidinggevenden van het personeel in Delfgauw. 'Er is door de coördinatoren na het gesprek met de supervisors niet meer naar ons gecommuniceerd', sluit de man zijn verhaal af.
Lege schappen bij Albert Heijn in De Lier
Lege schappen bij Albert Heijn in De Lier © Omroep West
Uitzendbureau Otto is woedend over het persbericht wat de FNV eerder heeft uitgebracht. Over de persoonlijke ervaringen van de medewerkers in Delfgauw kan Otto niets kwijt in verband met de privacy van die werknemers. 'Het betreft incidenten die wij kennen waarvan het verhaal wat zij brengen ook een keerzijde heeft. Wegens privacyregels kunnen en mogen wij daar niets over zeggen totdat deze personen daar toestemming voor geven', reageert Otto-baas Frank van Gool.
'Wij doen er alles aan om het naar onze medewerkers zo netjes mogelijk te regelen. Wij informeren ze doorlopend over hun rechten en plichten. Onze uitzendkrachten weten heel goed dat staken een recht is en dat er geen negatieve consequenties aan zitten voor ze. Ook onze leidinggevenden op de werkvloer hebben hele duidelijke instructies over hoe hiermee om te gaan.'
Zeer kwalijk dit - Frank van Gool, CEO van Otto
'Als we horen dat hier fouten gemaakt worden, zoeken we dit meteen uit en grijpen we in', gaat Van Gool verder. 'En de druk is zo groot op onze mensen dat er best ergens een keer iets fout kan gaan helaas, ondanks dat we er alles aan doen om dit te voorkomen. Maar de voorbeelden, zoals eerder gezegd, die de FNV noemt bleken bij navraag heel anders te zitten. Zeer kwalijk dit.'
Albert Heijn reageert desgevraagd op de verhalen van medewerkers en de vakbonden. 'Voor onze uitzendkrachten geldt hetzelfde als voor onze vaste medewerkers: staken is een recht, dat recht wordt niet beperkt en er zijn geen negatieve consequenties aan verbonden. De communicatie met uitzendkrachten verloopt via onze uitzendbureaus met wie wij dagelijks in contact staan en van wie wij weten dat zij ze goed informeren over rechten en plichten.'

Staking gaat door

Hoe lang de staking nog doorgaat, is onduidelijk. Eerder lieten de bonden al weten net zo lang door te willen gaan totdat Albert Heijn met een verbeterd loonbod komt. In de zes distributiecentra van Albert Heijn werken volgens de keten ongeveer 6000 mensen, van wie circa de helft op uitzendbasis.