Hele regio twee minuten stil tijdens Dodenherdenking: 'Bijna 13-jarige Appi een van slachtoffers'

REGIO - In heel Nederland, en dus ook in onze regio, zijn donderdag de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Klokslag 20.00 uur was het vrijwel overal twee minuten stil. Traditiegetrouw werden op verschillende plekken in onze regio herdenkingsbijeenkomsten gehouden.
De Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte in Den Haag werd even voor 19.30 uur geluid. Dat duurde tot de laatste belangstellende langs het monument is gegaan. Jaarlijks lopen zo'n drieduizend mensen mee met deze stille tocht. Om 20.00 uur werd er twee minuten stilte gehouden.
De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel bij Scheveningen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen zijn geëxecuteerd. In 1946 ontstond onder een aantal verzetsstrijders spontaan een herdenking op de Waalsdorpervlakte, waarna eind jaren veertig en in de jaren vijftig op de vlakte monumenten werden opgericht. Sinds die tijd is de Waalsdorpervlakte één van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog.

In Zoetermeer hield burgemeester Michel Bezuijen een toespraak bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Daar vertelde hij het verhaal van de bijna 13-jarige Appi van Straalen, die in Zoetermeer woonde maar in Den Haag op school zat. Hij kwam in september 1944 om nadat geallieerde jachtvliegtuigen opdoken in het gebied tussen Leidschendam en Zoetermeer, waar de jongen doorheen fietste.
'De jongen gooide zijn fiets aan de kant en dook onder een groentekar die misschien wel het doelwit van die aanval is geweest. Appi werd getroffen. Hij raakte zwaargewond. Niet veel later is hij in het ziekenhuis overleden. De jonge Appi is een van de vele slachtoffers van het oorlogsgeweld die we vandaag herdenken.'
'Zelensky kreeg te maken met grootste agressie sinds Tweede Wereldoorlog'
De herdenking in Leiden begon donderdag om 15.00 uur bij Het Haagsche Schouw. Daar herinneren de aanwezigen de 51 gesneuvelde rekruten. Geert Mak had eerst het woord, waarbij hij benoemde hoe bijzonder het is dat 'vier burgemeesters met hun penningen kransen komen leggen'. 'Hoe bijzonder dat hier enkele minuten vandaan een president aanwezig is die de grootste agressie over zich heen heeft gekregen sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn daar overvallen zoals wij overvallen zijn 83 jaar geleden. Het is belangrijk dat we hierbij stilstaan als we deze dag herdenken.'
Mak gaf daarna het woord aan burgemeester Henri Lenferink, die onlangs aankondigde na twintig jaar afscheid te nemen van het burgemeesterschap. 'We vragen hem nog één keer het woord te nemen als leidend burgemeester', zei Mak, waarop Lenferink een gedicht voor las. 'Zo pijnlijk weinig maar heb je te zeggen over je eigen lot. Het leven dat je wacht. De wereld kan zo plots en wreed een einde maken aan wat je voor jezelf had uitgedacht.' Na de toespraak van Lenferink werden de 51 namen van de gesneuvelde militairen opgenoemd.

In Delft sprak burgemeester Bijsterveldt bij het Verzetsmonument op de Nieuwe Plantage. Na de twee minuten stilte hield de ze een derde toespraak van de dag, waarin ze benadrukte dat je polarisatie, racisme en antisemitisme alleen tegen kunt gaan als je samenleeft. 'Sámen-leven. Als tegenhanger van onverschilligheid. Want, zoals holocaustoverlevende Eli Wiesel zei: niet háát is het tegenovergestelde van liefde, maar onverschilligheid.'
Eerder sprak de burgemeester om 13.45 uur bij het Indiëmonument. Daarna droeg ze om 16.15 bij de algemene begraafplaats Jaffa nog een toespraak voor.
'Verwoestende impact'
In Alphen aan den Rijn waren er donderdag op meerdere plekken herdenkingen. Om 16.00 uur begon er een herdenking bij het Indië-monument aan het Hazeveld. Om 19.00 uur startte de herdenking bij het Joodse Monument aan de Laan der Continenten. Daar begon de stille tocht, waarbij deelnemers tot aan het Burgemeester Visserpark meeliepen.
Om 20.00 uur hield iedereen daar twee minuten stilte, gevolgd door een toespraak van burgemeester Liesbeth Spies: 'Niets in onze wereld heeft zo'n verwoestende impact op mensenlevens als oorlog. Die impact reikt verder dan de doden en gewonden. Ook als de bommen allang niet meer vallen, blijven mensen leven met oorlog.' De herdenking werd afgesloten met een gedicht door een leerling en het leggen van de bloemenkransen.

Donderdagavond was er een herdenkingsbijeenkomst op de Markt in Gouda. Daarnaast werd er een stille tocht gehouden en twee bijeenkomsten in de Sint-Janskerk en het Metaheerhuis, waarbij iedereen welkom was. De stille tocht begon om 19.00 uur en eindigde op de Markt waar de herdenkingsbijeenkomst werd gehouden.
Na de twee minuten stilte hield burgemeester Pieter Verhoeve een toespraak. 'Ook na de twee minuten moeten we niet zwijgen over het onrecht. Het antisemitisme is niet weg. Vreemdelingenhaat is er nog steeds. Uitsluitgedrag is aan de orde van de dag. Laat dit heden en verleden niet de toekomst worden voor onze kinderen. Laten we ons daarom uitspreken tegen het kwade.' Het kindercollege las een aantal namen van Goudse slachtoffers voor. Aan het eind werden er kransen neergelegd.