OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak Richard de Mos

Richard de Mos
Richard de Mos © ANP
DEN HAAG - Den Haag is nog niet verlost van het corruptieonderzoek naar Richard de Mos. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meer tijd nodig om het vonnis van de rechtbank te bestuderen en tekent hoger beroep aan tegen de vrijspraak van de Hart voor Den Haag-voorman en zeven andere verdachten, in eerste instantie om meer tijd te kopen.
Het OM had na de uitspraak twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, een termijn die vrijdag verloopt. Maar, zo zegt de aanklager: 'Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig.' Een woordvoerder kan niet zeggen hoeveel tijd er nog nodig is.
De Rotterdamse rechtbank veegde twee weken geleden niet alleen de corruptieverdenkingen tegen Groep de Mos van tafel, maar stelde ook dat de discussie over partijdonaties beter aan de politiek zelf kan worden overgelaten. Het vonnis verwierp bovendien de 'eenzijdige' en 'rigide' blik waarmee het OM naar de aangedragen feiten keek.

OM: niet doof voor geluiden in samenleving

Getuige het hoger beroep, lijken die woorden de kijk van het OM op de zaak nog niet volledig te hebben veranderd. OM-topman Gerrit van der Burg zei van de week op NPO Radio 1 wel dat het OM niet doof is voor de geluiden in de samenleving. Afgelopen weken hebben veel mensen, ook politieke tegenstanders van De Mos, opgeroepen om de zaak te laten rusten. Wel voegde Van der Burg eraan toe dat de rechter '180 graden anders vond dan wat wij vonden, op basis van hetzelfde dossier'.
In een reactie namens zijn partij zegt Richard de Mos dat het OM 'ziende doof en horende blind is' voor de gevoelens in de samenleving. 'De stad Den Haag haalde juist opgelucht adem na drieënhalf jaar het zwaard van Damocles boven het hoofd gehad te hebben.' De Mos zegt dat alle betrokkenen - waaronder ook oud-wethouder Rachid Guernaui, voormalig raadslid Nino Davituliani en vijf ondernemers - lang genoeg in onzekerheid hebben geleefd. 'Tijdens de regiezitting in oktober 2022 vroeg het OM de rechtbank om grenzen te trekken, die hebben de rechters op 21 april met een klip en klaar vonnis gegeven: vrijspraak op alle punten!'

Termijn voor zekerheid

De Mos voegt hier aan toe dat de termijn van twee weken ook is bedoeld om zekerheid te bieden. 'Het OM noemt nu niet eens een termijn waarbinnen dan wél beslist gaat worden. Het komt er op neer dat de onzekerheid van meer dan drieënhalf jaar met een onbepaalde termijn wordt verlengd. Dit zou niet moeten kunnen.' Doorgaans krijgt het OM na het aantekenen van hoger beroep twee weken de tijd om hiervoor een reden op te geven. Zonder reden kan dit worden geweigerd.
Burgemeester Jan van Zanen hoopt dat het OM snel een knoop doorhakt: 'Het is uiteraard aan het Openbaar Ministerie welke keuzes ze maken. Als stad Den Haag dachten we dat we met de heldere uitspraak een punt konden zetten achter een lange periode van onzekerheid. Met deze stap duurt de onzekerheid langer. We hopen dat het OM zo snel mogelijk een finale beslissing neemt. Daar is de stad het meeste bij gebaat', laat de burgemeester weten via zijn woordvoerder.

Toetreding college

Wat dit besluit betekent voor de ambities van Hart voor Den Haag om weer terug te keren in het college van burgemeester en wethouders, zal later moeten blijken. De Mos zei eerder dat hij ook bij hoger beroep nog onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, maar het is afwachten hoe de coalitiepartijen hierover denken.
De gemeenteraad debatteert volgende week over de consequenties van de uitspraak, op donderdag 11 mei. De Partij voor Dieren heeft voor dat debat een motie aangekondigd voor het aanstellen van een verkenner, die moet gaan onderzoeken of het coalitieakkoord moet worden opengebroken. Deze wordt gesteund door de oppositiegenoten Denk, SP, Haagse Stadspartij en Hart voor Den Haag zelf, wat nog niet voldoende is voor een meerderheid.

Geen corruptie

Het OM eiste in februari bijna twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen De Mos. Ook de andere verdachten hoorden celstraffen eisen. De voornaamste beschuldiging was het plegen van ambtelijke corruptie, op zo'n planmatige en georganiseerde wijze dat er sprake zou zijn van een criminele organisatie.
De rechter oordeelde niet alleen dat hier onvoldoende bewijs voor was, maar zei zelfs nadrukkelijk dat van corruptie geen sprake was. De ondernemers hadden met hun donaties vooral goede bedoelingen, en het beleid van De Mos dat in hun voordeel was, was ook goed voor anderen.
Wil je alles weten over de uitspraak in de zaak van Richard de Mos? Download hier de app voor iPhone of iPad of voor Android. Al het nieuws over de Haagse corruptiezaak vind je in ons dossier.